21 Ιουλ 2025

Ελληνικό: «Μας έδειξαν όμορφες μακέτες με πράσινο αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι τσιμέντο»

 

«Το μόνο που βλέπουμε είναι τσιμέντο και καθόλου πράσινο», καταγγέλλουν στο iEidiseis.gr, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Όπως αναφέρουν, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις, η ανέγερση του Μητροπολιτικού Πάρκου δεν έχει ακόμη προχωρήσει, ενώ ταυτόχρονα, στον αέρα βρίσκεται.. ακόμη το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Κι όλα αυτά, ενώ όπως σημείωσαν, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια λύση σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και ζητήματα ανταποδοτικότητας.

«Τι να το κάνω το πράσινο αν έρθει σε 15 χρόνια;»

Όπως ανέφερε στο iEidiseis.gr ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, οι κάτοικοι, «βλέπουν πως τα πράγματα εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά απ’ ότι μας έλεγαν. Μας έδειξαν υπέροχες μακέτες, πράσινο και μια όμορφη γειτονιά που θα ξέφευγε από την εγκατάλειψη. Το μόνο που βλέπουμε τώρα είναι τσιμέντο. Αν το πράσινο έρθει σε 15 χρόνια, τι να το κάνω; Δεν κάνουν ούτε όσα προβλέπονταν αρχικά στις συμβάσεις».

Η κύρια έγνοια της εταιρείας σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να ολοκληρώσουν το παραλιακό κομμάτι, επειδή έχουν πωλήσει εκεί και έχουν προθεσμίες. Παλαιότερα έλεγαν ότι θα κάνουν πάρκα, όμως όλα αυτά έχουν πάει πολύ πίσω».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, σχολίασε στο iEidiseis.gr πως «υποτίθεται πως στην πρώτη πενταετία, θα είχε φτιαχτεί ήδη το ένα τρίτο του πάρκου, όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Η πενταετία κοντεύει να τελειώσει. Από την Lamda Development μου λένε πάντως ότι θα έχουν προλάβει μέσα στην προβλεπόμενη περίοδο».

«Ο αρχικός σχεδιασμός έχει υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις»

Παράλληλα, ο Ανδρέας Κονδύλης, ανέφερε στο iEidiseis.gr ότι «αυτό που γίνεται σήμερα, είναι κατά πολύ αλλαγμένο, συγκριτικά με αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, σχεδιαστεί και εγκριθεί. Ο αρχικός σχεδιασμός έχει υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις».

Κι αυτό ενώ, «διαρκώς προστίθενται προβλέψεις για μεγαλύτερα πολεοδομικά μεγέθη στα κτίρια. Όμως, δεν έχουμε δει να προχωράει όπως αναμέναμε το κομμάτι του Μητροπολιτικού πάρκου. Βλέπουμε να προχωράει μόνο ότι σχετίζεται με το τσιμέντο και όχι με την κοινωφέλεια».

«Χάνουμε έναν ανοιχτό χώρο αναψυχής και άθλησης»

Μάλιστα, ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε στο ότι «υπάρχουν και ζητήματα ανταποδοτικότητας προς τους δήμους, που δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι αθλητικοί χώροι που θα γίνουν μέσα στο πάρκο, δεν θα είναι ελεύθεροι και ανοιχτοί για τους πολίτες, αλλά θα ενοικιαστούν σε ομάδες και επιχειρηματίες».

Σε ότι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ο κ. Κονδύλης επεσήμανε πως «μέσα στα όρια του δήμου ήταν και ο Άγιος Κοσμάς. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκεί, διαλύθηκαν για να χτιστούν σπίτια. Ο επενδυτής είχε υποχρέωση να φτιάξει τις αντίστοιχες δομές μέσα στο πάρκο πριν γκρεμίσει τις παλιές. Όμως, αυτό που έγινε, ήταν να γκρεμιστούν οι παλιές εγκαταστάσεις, χωρίς να έχουν χτιστεί οι καινούριες. Χάνουμε ένα ανοιχτό χώρο αναψυχής και άθλησης».

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ανδρέας Κονδύλης δημοσιοποίησε ότι ως «ανταποδοτικά», για το γκρέμισμα του Αθλητικού Κέντρου στον Άγιο Κοσμά, «η Lamda έφτιαξε ένα κολυμβητήριο στο… Ολυμπιακό Χωριό!».

Όπως σχολίασε ο κ. Κονδύλης στο iEidiseis, «όταν διαμαρτυρήθηκα στην εταιρεία ότι οι ανταποδοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις διασκορπίζονται σε όλα τα σημεία του Λεκανοπεδίου, μου απάντησαν ότι δεν ήταν δική τους επιλογή, αλλά ότι τους το υπέδειξε ο αρμόδιος υπουργός. Εγώ από την πλευρά μου όμως, δεν γίνεται να έχω ένα αθλητικό κέντρο μέσα στην πόλη, να το χάνω και να μην διαμαρτύρομαι. Ειδικά όταν διαπιστώνω ότι και οι λίγες αθλητικές εγκαταστάσεις που θα χτιστούν μέσα στο πάρκο, δεν θα είναι ελεύθερες για τους πολίτες, όπως ήταν σε έναν βαθμό ο Άγος Κοσμάς».

«Η διαχείριση σκουπιδιών είναι ακόμη στον αέρα»

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, «υπάρχουν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τους δήμους και δεν έχουν ακόμη επιλυθεί». Ένα από αυτά είναι «το τι θα γίνει με τα απορρίμματα. Πού θα είναι ο σταθμός μεταφόρτωσης; Επίσης, αυτός ο σταθμός θα είναι μόνο για τη Lamda Development, ή και για τους δήμους;».

Από την πλευρά του και ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι ένα από το ζητήματα που έχουν «παγώσει», είναι «το τι θα γίνει με τα σκουπίδια. Πριν από μερικούς μήνες, έκαναν αλλαγή στις εγκεκριμένες μελέτες ώστε να τα βγάζουν εκτός του ακινήτου. Μας προσέγγισαν ώστε να πάρουμε εμείς τα σκουπίδια, αλλά αρνηθήκαμε. Ο δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού, για τους δικούς του λόγους, το δέχθηκε. Μαζί με τον δήμο Αλίμου είπαμε ότι αν αυτό γίνει, θα προσβάλλουμε τα πάντα και το απέσυραν σε ένα βράδυ. Λένε ότι το 2027 θα έχουν κατοίκους στο Ελληνικό, όμως ακόμη, η διαχείριση σκουπιδιών είναι στον αέρα».

https://www.ieidiseis.gr/