Το «μυστικό σχέδιο» μετακίνησης δεκάδων ισραηλινών αεροσκαφών από το Μπεν Γκουριόν σε αεροδρόμια της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ, πριν τους βομβαρδισμούς του Τελ Αβίβ στο Ιράν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Rising Lion», αποκαλύπτει η Jerusalem Post...
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, «στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ισραήλ για την επιχείρηση "Rising Lion", εκπονήθηκε ένα μυστικό σχέδιο για τη μετακίνηση ισραηλινών αεροσκαφών από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και τη μεταφορά τους σε αεροδρόμια της Κύπρου και της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Maariv. Η επιχείρηση αυτή καθοδηγήθηκε από την υπουργό Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ, τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ταξίαρχο (ε.α.) Σμουέλ Ζακάι και συνεργαζόμενες περιφερειακές χώρες».
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ, δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη, αεροσυνοδοί και πληρώματα αεροσκαφών μεταφέρθηκαν κρυφά στην Ελλάδα και την Κύπρο με σκοπό να διασώσουν χιλιάδες εγκλωβισμένους Ισραηλινούς μόλις ανοίξει ξανά ο εναέριος χώρος, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος φέρεται να μην γνώριζαν τον λόγο πίσω από τη μεγάλη εισροή ισραηλινών αεροσκαφών, αλλά παρόλ' αυτά τους επέτρεψαν να προσγειωθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom.
Σύμφωνα με τη Maariv, η απομάκρυνση αεροσκαφών και πληρωμάτων δεν είχε ως μοναδικό στόχο τη διάσωση εγκλωβισμένων Ισραηλινών στο εξωτερικό. Ήταν κι ένα μέτρο προστασίας σε περίπτωση ιρανικών αντίποινων.
Οι αρχές του Ισραήλ είχαν εκτιμήσει ότι το Ιράν θα εκτόξευε πυραύλους εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών.
Η στρατηγική σημασία του Αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν] βασικό διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, συνιστά στρατηγικό στόχο για όποιον απειλεί το Ισραήλ, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Οι ισραηλινές αμυντικές υπηρεσίες προέβλεψαν ότι και το Ιράν θα προσπαθούσε να πλήξει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, και γι’ αυτό ελήφθησαν προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα με τη Maariv, οι υπηρεσίες άμυνας έδωσαν εντολή στις εταιρείες El Al, Arkia, Israir και Air Haifa να μεταφέρουν όλα τα αεροσκάφη τους σε αεροδρόμια στην Κύπρο, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σιν Μπετ (ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας) αύξησε την ασφάλεια στις χώρες όπου σταθμεύουν τα αεροπλάνα.
efsyn.gr