8 Ιουλ 2025

Ο «τσαμπουκάς» του Χάφταρ στην ΕΕ ανεβάζει την ένταση στο μεταναστευτικό

 Ο Χαλίφα Χάφταρ προκάλεσε την Τρίτη  ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο με την ΕΕ, την ώρα που η ένταση στο μεταναστευτικό χτυπά… κόκκινο, με χιλιάδες ανθρώπους να αποβιβάζονται στην Κρήτη και να προκαλούν «ασφυξία» στις δομές φιλοξενίας του νησιού.

Η επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και ΕΕ) στη Λιβύη κατέληξε σε… θερμό επεισόδιο, αφού το καθεστώς του Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, εκδίωξε ως «ανεπιθύμητους» τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, τους υπουργούς Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το καθεστώς Χαφτάρ, γίνεται λόγος για «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων, των διεθνών συμφωνιών και των σχετικών πρακτικών, ενέργειες που αποτελούν ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και παραβίαση των λιβυκών νόμων».

Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε πρώτα την Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που μάχεται τον Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη (κυβέρνηση της Βεγγάζης). Η αποχώρησή της έγινε άρον – άρον από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος της εκδίωξης σχετίζεται με το γεγονός πως η ΕΕ έθεσε ως προτεραιότητα τη συνάντηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Επίσης, αφορμή για το διπλωματικό επεισόδιο υπήρξε το αιφνιδιαστικό αίτημα του Χαφτάρ να συμμετέχουν στη συνάντηση όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησής του.

Ο Μπρούνερ αντέδρασε άμεσα, καθώς η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση που ελέγχει την ανατολική Λιβύη. Όπως τόνισε, η εντολή που έχει, περιορίζεται αυστηρά σε συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Η στάση του Eυρωπαίου επιτρόπου αποτέλεσε και το τέλος των επαφών, καθώς ο Χαφτάρ διαμήνυσε πως χωρίς παρουσία υπουργών, δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για το συμβάν στην ανατολική Λιβύη θα υπάρξει αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν οι τρεις υπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα).

Ο Θάνος Πλεύρης επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 19:00 και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν. Αύριο, Τετάρτη 9 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κρίσιμη η επαφή με τον Χαφτάρ – «Χάλασε» η επίσκεψη

Πηγές εκτιμούν πλέον πως χάνοντας την επαφή με τον Χαφτάρ, τινάζεται στον αέρα και το ευρωπαϊκό σχέδιο για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η διπλωματική αποστολή προγραμματίστηκε, καθώς καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο, με τις τοπικές Αρχές να σηκώνουν τα χέρια, αδύναμες να διαχειριστούν την κατάσταση. Ανάλογα κύματα μεταναστών καταγράφονται και στην Ιταλία και στη Μάλτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis.gr, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Μπρούνερ και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας σκόπευαν να δελεάσουν τις κυβερνήσεις στη Λιβύη με οικονομικά και άλλα κίνητρα, προκειμένου να μπει φραγμός στα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η επαφή με την κυβέρνηση της Τρίπολης έγινε, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών φαίνεται να ξεκινά από την ανατολική Λιβύη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυβέρνησης Χαφτάρ:

«Ανακοίνωση της Λιβυκής Κυβέρνησης υπ’ αριθμ. (19) του έτους 2025 σχετικά με τις παραβιάσεις των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας και του Επιτρόπου της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση

Η ανακοίνωση αφορά στην ξεκάθαρη παραβίαση διπλωματικών κανόνων και διεθνών πρωτοκόλλων, καθώς και στην ανάρμοστη συμπεριφορά που αγνοεί την εθνική κυριαρχία της Λιβύης, μέσω της απόπειρας εισόδου αντιπροσωπείας ξένων αξιωματούχων στο έδαφος της χώρας χωρίς συντονισμό ή έγκριση από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.

Η κυβέρνηση καταδικάζει την επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, καθώς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και έγκριση από τις αρμόδιες λιβυκές αρχές, και τους θεωρεί ανεπιθύμητα πρόσωπα στο έδαφος της Λιβύης.

Η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στις αρχές της διπλωματίας και των διεθνών οργανισμών, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και τη σημασία του συντονισμού οποιασδήποτε διεθνούς επίσκεψης μέσω των επίσημων διαύλων.

Τέλος, η Λιβυκή Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι θα απορρίψει κάθε πράξη που πλήττει την κυριαρχία της, ανεξάρτητα από το ποιος την επιχειρεί, και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα, τις αρχές και τους εθνικούς της στόχους.

Δρ. Οσάμα Σαάντ Χαμάντ

Πρωθυπουργός της Λιβυκής Κυβέρνησης».