20 Ιουλ 2025

Το ΝΑΤΟ μεταφέρει στρατιωτικά φορτία στο λιμάνι του Ρότερνταμ - Κόκκινος συναγερμός στη Ρωσία

 

Στη σκιά των μαύρων σύννεφων που μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη, μια φαινομενικά τεχνική εξέλιξη αποκτά βαθιά γεωπολιτική σημασία: το εμπορικό λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, ξεκίνησε την προετοιμασία για υποδοχή στρατιωτικών φορτίων του ΝΑΤΟ...

Η τελευταία φορά που είχε στρατιωτικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ήταν το 2003, κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Πλέον, οι υποδομές που εξυπηρετούν την παγκόσμια εμπορική αλυσίδα, μετατρέπονται σταδιακά σε κόμβους στρατιωτικής κινητοποίησης.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο — και μάλιστα όχι θεωρητικά.

Από την εφοδιαστική στην επιχειρησιακή υποστήριξη πολέμου

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της διοίκησης του λιμένα, Baudouin Simons έχουν ήδη ξεκινήσει ασκήσεις υποδοχής στρατιωτικών πλοίων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.
Το Ρότερνταμ συντονίζεται με το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο, ώστε να επιμερίσουν τις στρατιωτικές ροές φορτίων σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης».
Αυτή η δήλωση, που παραπέμπει σε προγραμματισμένο logistics, υποκρύπτει κάτι βαθύτερο: την ενεργή προετοιμασία για την έναρξη ενός συμβατικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης.
Το Ρότερνταμ είναι οικονομικά κρίσιμος κόμβος για την Ευρώπη.
Η μετατροπή του –έστω μερική– σε στρατιωτικό κόμβο σημαίνει απώλεια εμπορικών εσόδων, καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Κατά συνέπεια, κανένα κράτος δεν θα επέλεγε τέτοια μετατροπή χωρίς στρατηγική αναγκαιότητα ή τουλάχιστον πραγματική προσδοκία εχθροπραξιών.

roterdam_port.jpg
Ρότερνταμ 2025, Ιράκ 2003 - Ετοιμασίες για σύγκρουση με μία πυρηνική υπερδύναμη

Η σύγκριση με το 2003 δεν είναι απλή ιστορική αναφορά.

Είναι προειδοποίηση.
Η τελευταία φορά που η Δύση επιστράτευσε τη στρατιωτική δυναμική ενός λιμένα τέτοιας κλίμακας ήταν όταν εισέβαλε στο Ιράκ – με τεράστιο πολιτικό, ηθικό και γεωστρατηγικό κόστος.
Σήμερα, οι αποθήκες δεν γεμίζουν για εκστρατεία στην Ανατολή, αλλά για μια πιθανή μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία, μια πυρηνική υπερδύναμη.
Ορισμένοι θα πουν πως πρόκειται απλώς για προληπτικά μέτρα ή επιχειρησιακή ετοιμότητα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η χρονολογία και η ένταση των ασκήσεων, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις περί αύξησης αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ από την Ολλανδία, δείχνουν κάτι άλλο: μια αλλαγή δόγματος.

Η στρατιωτική όξυνση δεν περιορίζεται πια στην Ουκρανία - Η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Όπως επισημαίνει το ρωσικό μέσο Vzglyad, τέτοιες κινήσεις δεν αποτελούν σενάρια προετοιμασίας, αλλά εφαρμογής.
Η στρατιωτικοποίηση του λιμανιού είναι μια ανοιχτή επιβεβαίωση ότι ο κύκλος της στρατιωτικής όξυνσης δεν περιορίζεται πια στην Ουκρανία, αλλά απλώνεται και στα logistics της Δύσης.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Andrei Koleshnik, σχολίασε πως η μετάβαση του Ρότερνταμ από πολιτικό σε πολεμικό λιμάνι, είναι απόδειξη ότι η Ευρώπη πλέον επιλέγει τη στρατηγική της κλιμάκωσης και όχι της αποκλιμάκωσης.
Ο Koleshnik μάλιστα κατηγορεί τη Δύση ότι, ενώ υποτίθεται πως «προστατεύει» την Ουκρανία, στην πραγματικότητα την οδηγεί σε ολοκληρωτική εξάντληση, μέσα από μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία που αυξάνει τον κίνδυνο ευρείας σύρραξης.

rot_2.jpg

Πόλεμος και οικονομία - Ποιος πληρώνει το τίμημα;

Η στρατιωτική ετοιμότητα στο Ρότερνταμ δεν είναι μόνο γεωπολιτική κίνηση – είναι και οικονομική δήλωση.
Η μερική αναστολή εμπορικών λειτουργιών ενός λιμένα τέτοιου βεληνεκούς, έχει πολλαπλό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες:

• Αύξηση μεταφορικού κόστους

• Καθυστέρηση εφοδιαστικών αλυσίδων

• Αναδιάρθρωση εμπορικών διαδρομών

• Χτύπημα στην ενεργειακή ροή από Βόρεια Θάλασσα προς Κεντρική Ευρώπη

Επιπλέον, η εσωτερική στρατιωτική αναδιοργάνωση που απαιτείται για τέτοια επιχείρηση συνοδεύεται από έκτακτες δαπάνες, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες δέχονται πιέσεις από πληθωρισμό και κοινωνικές αναταραχές.

nato_holland.JPG

Ο πόλεμος έρχεται ή ήδη ξεκίνησε

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο.
Το ανησυχητικό μήνυμα από την Ολλανδία είναι πως η προετοιμασία έχει ήδη ολοκληρωθεί, και βρισκόμαστε στη φάση της προ-εκκίνησης.
Όταν ένα κράτος, όπως η Ολλανδία, επιλέγει να θυσιάσει τον πιο κερδοφόρο κόμβο εμπορίου του για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν το κάνει για λόγους εικόνας ή ρητορικής.
Το κάνει γιατί αναμένει χρήση.

Και αυτό μας φέρνει στο τελικό ερώτημα: 
 Είναι το Ρότερνταμ η αρχή μιας νέας φάσης του πολέμου ή το τελικό σήμα πως ο πόλεμος μεταφέρεται από τα σύνορα της Ουκρανίας στην καρδιά της Ευρώπης;
Η απάντηση ίσως δοθεί όχι στα διπλωματικά τραπέζια, αλλά στις αποβάθρες, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους σταθμούς logistics που πλέον σταματούν να μεταφέρουν εμπορεύματα και ξεκινούν να μεταφέρουν πολεμοφόδια.