Ο δήμαρχος Φαρκαδόνας, Σπυρίδων Αγναντής, μιλώντας στο Newsbomb, αποκάλυψε πως η διοίκηση της δομής τους ενημέρωσε μέσω email ότι οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να αποχωρήσουν για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες...
Θύελλα «αντιδράσεων» προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μεταφερθούν περίπου 300 μετανάστες από την Κρήτη στη δομή φιλοξενίας του Κουτσόχερου στη Λάρισα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και αιρετούς.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν έγινε γνωστό πως στη συγκεκριμένη δομή Φαρκαδόνας φιλοξενούνται προσωρινά περίπου 25 πλημμυροπαθείς, οι οποίοι επλήγησαν από πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel και είχαν βρει καταφύγιο στον χώρο.
Ο δήμαρχος Φαρκαδόνας, Σπυρίδων Αγναντής, μιλώντας στο Newsbomb, αποκάλυψε πως η διοίκηση της δομής τους ενημέρωσε μέσω email ότι οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να αποχωρήσουν για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες.
«Υπάρχει απόφαση από τη δομή για να έρθουν κάποιοι μετανάστες και μας έστειλαν ένα email να φύγουν οι δικοί μας άνθρωποι από την κακοκαιρία, τα 25 άτομα που βρίσκονται εκεί. Εμείς ζητήσαμε να μείνουν οι άνθρωποι εκεί μέχρι νεοτέρας, να τακτοποιηθούν τα σπίτια τους. Ο υπουργός μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης το έχει δει θετικά και θα στείλει το σχετικό έγγραφο», τόνισε ο κ. Αγναντής.
Το Newsbomb επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για τη μεταφορά μεταναστών στο Κουτσόχερο.

Η δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας
Larissanet.gr
Την ίδια ώρα, αναδεικνύεται και ένα νέο ζήτημα που αφορά τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες που φιλοξενούνται προσωρινά στη δομή του Κουτσόχερου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb, αρκετοί από αυτούς έχουν ξεκινήσει να εργάζονται σε αγροτικές εργασίες της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι την τοπική οικονομική δραστηριότητα για να στηρίξουν τα νοικοκυριά τους.
Ωστόσο, σε περίπτωση που κληθούν να μετακινηθούν σε άλλη δομή σε διαφορετική περιοχή, κάτι τέτοιο ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά τους, καθώς θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν την εργασία τους και ενδεχομένως να χρειαστεί να αναζητήσουν νέα επαγγελματική απασχόληση.
Κρήτη: «Όχι» σε κλειστές δομές
Η μεταφορά των μεταναστών γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης της Κρήτης, μετά την απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς το νησί τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, η απόφαση έχει συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση των δημάρχων της Κρήτης, οι οποίοι σε πρόσφατη σύσκεψη στο Ηράκλειο εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στο νησί.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ήταν ξεκάθαρος: «Η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε φυλακή. Οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο αποσυμφόρησης περιλαμβάνει εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά της διακίνησης και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για τις ακριβείς τοποθεσίες.

Hotspot στην Αγυιά Χανίων
Newsbomb / Σωτήρης Σκουλούδης
Το κόστος σίτισης και τα γεύματα των φιλοξενούμενων
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το ημερήσιο κόστος σίτισης ανά μετανάστη ανέρχεται σε 6,88 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 6,85 ευρώ στα νησιά. Το κόστος θεωρείται συγκρατημένο, καθώς η παραγγελία γίνεται μαζικά, με έτοιμα γεύματα για τις δομές.
Οι φιλοξενούμενοι λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα, με επιλογές όπως κρουασάν, φρούτα ή πίτα για πρωινό, λαδερά, μπιφτέκια ή σουτζουκάκια για μεσημεριανό, και πιο ελαφριές επιλογές όπως ομελέτα ή φαλάφελ για βραδινό.

Hotspot στην Αγυιά Χανίων
Newsbomb / Σωτήρης Σκουλούδης
Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων σίτισης βασίζεται σε κοινοτικά κονδύλια σε ποσοστό 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από εθνικούς πόρους.
Σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής σε αιτούντες διεθνή προστασία, μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο.
Αυτή περιλαμβάνει:
- Στέγαση
- Διατροφή
- Υγειονομική περίθαλψη
- Πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Ένδυση
- Κοινωνική υποστήριξη
Η Ε.Ε. δηλαδή δεν επιβάλλει μόνο την ευθύνη στους εθνικούς φορείς, αλλά και χρηματοδοτεί την υλοποίηση αυτών των υπηρεσιών, με στόχο ένα ελάχιστο κοινό επίπεδο προστασίας σε όλη την Ευρώπη.