2 Ιουλ 2025

Eνας ακομη καραγκιοζης πολιτικος που ψηφισαν οι σανοφαγοι!!!“Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω”… Η “διπλωματία της ειρήνης” του Δημ. Αβραμόπουλου

 

Ο απίθανος κύριος Αβραμόπουλος “έλαμψε” ξανά με τη δημόσια παρουσία του μιλώντας για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Mαζί του ήταν ο αλήστου μνήμης -σοβαρός σε κάθε περίπτωση- πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας -και πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι- Αχμέτ Νταβούτογλου, γνωστός για τη θεωρία του περί.. “στρατηγικού βάθους” της χώρας του. Ποια ήταν η… έκπληξη; Ότι ο εν λόγω φωστήρας της εξωτερικής πολιτικής -άφησε συγκεκριμένο… αποτύπωμα και στην άμυνα περνώντας από το ΥΠΕΘΑ- δεν βρήκε κάτι αρνητικό σε όσα ανέφερε στα ελληνοτουρκικά για να απαντήσει στον συνομιλητή του. Άρα, τεκμαίρεται ότι συμφωνεί.

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο Νταβούτογλου δήλωσε υπέρμαχος μιας… “συμπεριληπτικής προσέγγισης” και υπέρ των “οραματιστών” πολιτικών και ζήτησε “να κινούμαστε στη βάση αρχών και κανόνων”, προσθέτοντας τη σημασία του να ασκεί κανείς κριτική και στον εαυτό του. Και ο λόγος ήρθε στο τουρκικό casus belli, όπου ο κ. Νταβούτογλου είπε πολλά και απίθανα, για τα οποία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν βρήκε κουβέντα να πει, προφανώς θεωρώντας όσους αντιδρούν, εθνικιστές και πατριδοκάπηλους. Ας μην αναφερθούμε στους χαρακτηρισμούς που του αποδίδουν όσοι επιλέγουν να διαφωνήσουν με την άποψή του…

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε: «Το 1995, η ελληνική πλευρά μονομερώς ανακήρυξε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, προκαλώντας μια αντίδραση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να δηλώσει ότι δεν διεκδικεί τα 12 μίλια μέχρι να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων και η Τουρκία να απαντήσει ότι δεν υπάρχει casus belli. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα θα ήταν διαχειρίσιμο! Αν πάρεις λέξη προς λέξη τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, προοδευτικά θα μεγαλώνει και η οργή για τη στάση του Αβραμόπουλου!

Είπε για την Ελλάδα, “μονομερώς ανακήρυξε”! Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν το θεώρησε σκόπιμο να του θυμίσει ότι ακριβώς αυτό προβλέπει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας! Τη μονομερή επέκταση! Μιλάμε για τα χωρικά ύδατα, όχι για την ΑΟΖ που απαιτείται συμφωνία! Ο Αβραμόπουλος δεν βρήκε κάτι να πει στον Νταβούτογλου που ζητούσε επί της ουσίας από την Ελλάδα να αυτοεξαιρεθεί και να δηλώσει ότι παραιτείται… μέχρι να υπάρξει συμφωνία! Και μάλιστα μετά την κήρυξη του casus belli, για να εμφανιστεί ως…λαγός που το έβαλε στα πόδια!

Ούτε καν την απαγόρευση της απειλής χρήσης βίας από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ δεν βρήκε να του θυμίσει o ο κατά τα άλλα έμπειρος διπλωμάτης Αβραμόπουλος! Λες και δεν ήταν στο ελληνικό, αλλά στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών! Ούτε καν να επιχειρήσει μνα τον ρωτήσει “καλά για τα νησιά του Αιγαίου, για ποιον λόγο ενίσταται η Τουρκία για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στον ηπειρωτικό κορμό“! Για τη τιμή των όπλων να προσπαθήσει να στριμώξει τον συνομιλητή του! Να αποπειραθεί να εκμαιεύσει κάτι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα ή εμμέσως να αναδείξει την ακαμψία και τον μαξιμαλισμό της τουρκικής πλευράς! Αντιθέτως, με τη στάση του, έμμεσα δέχθηκε τα περί “θάλασσας ειδικών περιστάσεων” που υποστηρίζει η Άγκυρα για το Αιγαίο.


Δημήτρη μου Δημήτρη μου…

Να του θυμίσουμε λοιπόν κάτι του Αβραμόπουλου, εκτός κι αν δεν το διάβασε ποτέ: Στην παρουσίαση του οπισθόφυλλου του βιβλίου του Νραβούτογλου, αναφέρονται τα ακόλουθα: “Σε μια περίοδο που ένας ολόκληρος κόσμος έχει εισέλθει σε μία διαδικασία αλληλεπίδρασης, τους πυρήνες των νέων κέντρων ισχύος θα αποτελέσουν οι κοινωνίες οι οποίες θα κατορθώσουν να διατηρήσουν ακμαία την αυτοπεποίθησή τους.

Αντιθέτως, εκείνες οι κοινωνίες που έχοντας χάσει την αυτοπεποίθησή τους αποδέχτηκαν να γίνουν τα περιφερειακά στοιχεία άλλων κοινωνιών, μετά από μια ψυχολογική κατάρρευση θα μείνουν αντιμέτωπες και με τον κίνδυνο της στρατηγικής τους διάλυσης”. Για ποιον λόγο ρε παιδί μου μας μοιάζει να περιγράφει την ελληνική κοινωνία, με το πλήθος των μεγαλοσχημόνων εθελοντών της “φιλανδοποίησης”;

Κοινωνία με αυτοπεποίθηση – κέντρο ισχύος, μας μοιάζει η τουρκική στα λόγια του Νταβούτογλου, που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει να καθυποτάξει άλλες κοινωνίες, μεταξύ των οποίων -αν όχι κατά προτεραιότητα- και η ελληνική! “Αποδέχθηκαν να γίνουν τα περιφερειακά στοιχεία άλλων κοινωνιών”, γράφει! Ότι θα “καταρρεύσουν ψυχολογικά”, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με “στρατηγική διάλυση“! Αυτά επιβεβαίωσε ο… πολιτισμένος διπλωμάτης κύριος Αβραμόπουλος δια της αφωνίας του.

Το μόνο που βρήκε να πει, ήταν ότι είχε “άριστη συνεργασία” με τον κ. Νταβούτογλου και τις προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού, “για να σταματήσουν μικρές κρίσεις που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν”! Απλή διαχείριση δηλαδή. Ουδεμία εμβάθυνση προς ανάγνωση των συγκεκαλυμμένων προθέσεων της Τουρκίας. Και διατύπωσε άποψη περί “ειλικρινούς και διαρκούς διαλόγου”, ώστε να αποφευχθούν καταστροφικά αποτελέσματα, διότι αυτό διδάσκει η ιστορία!

Δυστυχώς γι’ αυτόν, πολλά περισσότερα διδάσκει η ιστορία, τα οποία μάλιστα, όλα συμπυκνωμένα, βρίσκονται στην ευφυή οπτική του μεγάλου Έλληνα της αρχαιότητας, του Θουκυδίδη. Όμως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι κάπως… επιλεκτικός στην πρόσληψη αυτών των συμπερασμάτων, όπως δείχνει εξάλλου και η πολιτική του πορεία.

Κατά τα άλλα, ο Αβραμόπουλος επανέλαβε τα συνήθη φληναφήματα περί της ικανότητας της διπλωματίας “να οδηγήσει σε μια νέα εποχή συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και συναδέλφωσης”, μέσω της καλλιέργειας εμπιστοσύνης. “Αυτό που έλειψε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν η εμπιστοσύνη”, αποφάνθηκε. Δηλαδή, ουδεμία παράνομη διεκδίκηση υπάρχει σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ίδιας της κυριαρχίας της χώρας. Όλα γίνονται διότι δεν ανέλαβαν οι πεφωτισμένοι να καλλιεργήσουν εμπιστοσύνη!

Στην ίδια ανοησία στηρίζονται και τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) με τα οποία γελούν στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο Δημ, Αβραμόπουλος μόνο δεν πήρε χαμπάρι. Μέσο αγοράς χρόνου και οικοδόμησης άλλοθι ότι ο αναθεωρητής είναι φιλειρηνικός. Τίποτα περισσότερο! Τα βλέπουμε διαφορετικά, άρα μάλλον εμείς είμαστε οι ανόητοι.

Και το Κυπριακό

Εν κατακλείδι, κουβέντα δεν βρήκε να πει και για το Κυπριακό, παρότι ο ατλαντικός παράγοντας που πίεζε ασφυκτικά για να περάσει το “Σχέδιο Ανάν”, σήμερα μακαρίζουν την καλή του τύχη, που ο κυπριακός λαός, υπό την ηγεσία του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε το μεγάλο όχι και έσωσε τη Δύση από την απώλεια ενός πολύτιμου γεωστρατηγικού περιουσιακού στοιχείου. Ο κ. Αβραμόπουλος όμως δε συμμερίζεται αυτή την άποψη. μαζί με τον Νταβούτογλου. Αυτός όμως, ως Τούρκος, νομιμοποιείται

Κατά τα άλλα, αμφότεροι υπογράμμισαν την ανάγκη “αποφυγής εθνικιστικών εξάρσεων και ακραίων θέσεων”. Είναι να απορεί κανείς, για τον Έλληνα της συζήτησης, για ποιον λόγο σε αυτές τις “ακρότητες”, δεν εντάσσεται και η καταφανής απόπειρα εξαίρεσης της Ελλάδας από αυτά που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Εμείς, τι εξήγηση να προσφέρουμε…

https://www.defence-point.gr/