2 Ιουλ 2025

Euractiv: Η εισαγγελέας της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι στοιχειώνει το σάπιο σύστημα της Ελλάδας

 

Η κορυφαία εισαγγελέας των Βρυξελλών αποκαλύπτει τα σκάνδαλα που η Ελλάδα προσπάθησε να θάψει.

Τα πρόσφατα σκάνδαλα που αποκαλύπτουν την κατάχρηση εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έχουν προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την ..

αυξανόμενη οργή του κοινού. Πολλοί πολίτες βλέπουν πλέον την εισαγγελέα της ΕΕ ως έναν σπάνιο φάρο ελπίδας στον αγώνα της χώρας κατά της παγιωμένης διαφθοράς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος να εξαλείψει τη διαφθορά και να προωθήσει την «αριστεία».

Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει δώσει μια πολύ διαφορετική εικόνα – μια εικόνα που αναβιώνει οδυνηρές μνήμες από τα σκάνδαλα διαφθοράς που τροφοδότησαν την οικονομική κρίση της Ελλάδας το 2009.

Δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που προκάλεσαν την οργή της κοινής γνώμης προέκυψαν μόνο μετά από παρέμβαση της επικεφαλής εισαγγελέως της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι.

Η ιστορία απέχει πολύ από το να τελειώσει

Το τελευταίο σκάνδαλο επικεντρώνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ελληνικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τη διανομή των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

Ο οργανισμός κατηγορείται ότι επεξεργάστηκε παραποιημένες μισθώσεις γης και υπέβαλε ψευδείς δηλώσεις – διοχετεύοντας εκατομμύρια ευρώ σε ανύπαρκτες γεωργικές εκτάσεις μεταξύ 2019 και 2022.

Σε μια άλλη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 415 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για κακοδιαχείριση των γεωργικών κονδυλίων μεταξύ 2016 και 2023 – και πάλι με την εμπλοκή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες καταγράφηκαν από την ελληνική αστυνομία κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα της ΕΕ, έχουν σοκάρει ακόμη περισσότερο το κοινό – υπενθυμίζοντας ένα παρελθόν που πολλοί ήλπιζαν ότι είχε θαφτεί.

Με μαφιόζικη γλώσσα, οι εμπλεκόμενοι κατονόμασαν υπουργούς της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας, ισχυριζόμενοι ότι γνώριζαν για την απάτη και τους ζητήθηκε ακόμη και να «ξεφορτωθούν» τον εισαγγελέα της ΕΕ.

Η απογοήτευση της κοινής γνώμης εντάθηκε μετά την αποκάλυψη ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα επωμιστούν τελικά το κόστος – εκτιμώμενη αποζημίωση μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Euractiv ότι οι ελληνικές αρχές θα χρειαστεί να αντλήσουν από τον εθνικό προϋπολογισμό για να αποζημιώσουν τους αγρότες τα επόμενα χρόνια.

Μια άλλη έρευνα με επικεφαλής την Κοβέσι αφορά την περιβόητη «σύμβαση 717», η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για την εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και επιτήρησης στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Η σύμβαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η απουσία της έπαιξε ρόλο σε ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα. Οι νομικές διαδικασίες παραμένουν σε εξέλιξη, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης.

Οι γνώστες των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι «συσσωρεύονται πάρα πολλά ζητήματα», εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί τα κονδύλια της ΕΕ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ιστορία απέχει πολύ από το τέλος της, με την εισαγγελέα της ΕΕ να εξετάζει τώρα έργα μεγάλης κλίμακας που συνδέονται με τα ταμεία συνοχής και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Τοπική δικαιοσύνη στο στόχαστρο

Στην Αθήνα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι χωρίς τον εισαγγελέα της ΕΕ, τα σκάνδαλα αυτά δεν θα είχαν έρθει ποτέ στο φως.

Η δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη είναι ευρέως διαδεδομένη. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι επτά στους δέκα Έλληνες δεν εμπιστεύονται το δικαστικό σύστημα, όπου οι κορυφαίες θέσεις παραμένουν διορισμένες από την κυβέρνηση.

Τέσσερις υπουργοί έχουν ήδη παραιτηθεί, αλλά το άρθρο 86 του ελληνικού Συντάγματος τους προστατεύει από τη δίωξη. Μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να άρει την ασυλία ενός υπουργού, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί εύκολα να μπλοκάρει τέτοιες προτάσεις.

Η Κοβέσι έχει επικρίνει ανοιχτά το άρθρο αυτό και μάλιστα υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζει την ικανότητά της να διεξάγει πλήρως τις έρευνες.

Η Επιτροπή, ωστόσο, παραμένει σιωπηλή. Εκπρόσωπος της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος «εν εξελίξει ποινικές έρευνες ή δίκες».

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντέδρασε – κατηγορώντας την Κοβέσι ότι υπερβαίνει την εντολή της εστιάζοντας στο άρθρο 86.

Τον Νοέμβριο του 2020, η συντηρητική κυβέρνηση κατήργησε το γραφείο του εισαγγελέα διαφθοράς, το οποίο χειριζόταν περισσότερες από 500 ενεργές υποθέσεις.

Μία από αυτές ήταν το σκάνδαλο Novartis, στο οποίο ο φαρμακευτικός κολοσσός φέρεται να δωροδοκούσε Έλληνες επαγγελματίες υγείας για να προωθήσει τα φάρμακά του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες -όπου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το σκάνδαλο- η Novartis τιμωρήθηκε με πρόστιμο άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Στην Ελλάδα, κανείς δεν έχει διωχθεί ποινικά.

Η Ελένη Τουλουπάκη, η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, παραπέμφθηκε η ίδια για κατάχρηση εξουσίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία το 2019. Αθωώθηκε τον Μάρτιο του 2023.

https://www.documentonews.gr/