Την ώρα που η Τουρκία μέσω της Λιβύης εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για άλλη μια φορά, και έχει κάνει το ταξίδι των δουλεμπορικών «ταξίδι αναψυχής» προς την Γαύδο και την Κρήτη η κυβέρνηση συνεχίζει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις σε μια προσπάθεια να σωθεί ότι.. σώζεται τόσο γεωπολιτικά όσο και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Magnus Brunner, στο Μαξίμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Brunner θα επισκεφτεί τη Λιβύη στις αρχές Ιουλίου και φαίνεται ότι πλέον η κυβέρνηση ποντάρει στις πιέσεις της ΕΕ για να κλείσει η “μαύρη τρύπα” που έχει ανοίξει κάτω από την Κρήτη.
Εκείνο που παραμένει άγνωστο είναι και το πότε θα πάει ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης στη Λιβύη και με τι πιθανότητες να επιστρέψει με μια συμφωνία, και το εάν ο νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Θάνος Πλεύρης θα συμμετάσχει στο ταξίδι που θα κάνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος στις αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πεδίο, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έχει αποτυπώσει σε χάρτη τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της και έχει δρομολογήσει έρευνες για την αναζήτηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.
Να σημειώσουμε ότι στο διπλωματικό μέτωπο, πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε εκ νέου συμπεράσματα που είναι εξαιρετικά θετικά για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας όσο και στο μεταναστευτικό.

Ως προς το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» οι ηγέτες των 27 επιβεβαίωσαν ότι είναι άκυρο και ανυπόστατο, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη».
Ελληνικές θέσεις με ευρωπαϊκή σφραγίδα....
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο παγίωσης της νέας μεταναστευτικής οδού από τη Λιβύη προς την Κρήτη και φαίνεται διατεθειμένη να πάρει μέτρα. Η χώρα μας έχει ούτως ή άλλως αναλάβει δράση ώστε να αντιμετωπίσει κυκλώματα απάνθρωπων διακινητών, στέλνοντας δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, θωρακίζει έμπρακτα τα δικαιώματά της.
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην κατεύθυνση αυτή προκαλούν σπασμωδικές αντιδράσεις σε κάποιες περιπτώσεις. οι αντιδράσεις της Λιβύης οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και προστατεύει τα νότια θαλάσσια σύνορά της από τη δράση των διακινητών.
Ας μην θορυβούνται, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, συνεπώς, ορισμένοι καθ’ έξιν ανησυχούντες εντός των συνόρων και κυρίως ας μην ετεροπροσδιορίζουμε τις δικές μας θέσεις με βάση τα επιχειρήματα που διακινούν οι γείτονές μας.
Φυσικά, η Ελλάδα τάσσεται ρητά και διαχρονικά υπέρ της σχέσης καλής γειτονίας με τη Λιβύη και έχουμε καλέσει τη Λιβύη σε συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Τέλος ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς υποστήριξε χθες μεταξύ άλλων ότι:
“δεν είναι εσπευσμένη η επίσκεψή μου στη Λιβύη.

Η επίσκεψή μου ήταν προγραμματισμένη.
Είχαμε από καιρό ζητήσει να υπάρξει μια επαφή έτσι ώστε να εκκινήσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις και για τα πολιτικά ζητήματα και για τα μεταναστευτικά.
Παρεμπιπτόντως, κύριε βουλευτά, το μεταναστευτικό από τη Βόρεια Αφρική δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο πλήττει την Ελλάδα.
Είναι ένα ζήτημα, το οποίο απειλεί την ίδια την Ευρώπη.
Διότι, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σουδανοί, 2.000.000 εκ των οποίων βρίσκονται εκτός Σουδάν και οι οποίοι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.
Άρα, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη, υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα, εξ ου και η μεγάλη αύξηση ροών που παρατηρείται και προς την Ιταλία από τη δυτική Λιβύη. Μου είπατε «τι πράξατε;».
Εμείς, κύριε βουλευτά, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα ασκούμε στο πεδίο».
Νίκος Ελευθερόγλου
www.bankingnews.gr