10 Μαρ 2026

Ο διαχρονικός εθνικός προμηθευτής... από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, Ιωάννης Δέτσης της Choose... από την ΔΕΠΑ στην ΑΑΔΕ

 


Είναι τελικά να έχεις τον τρόπο σου.

Και φαίνεται ότι ο Ιωάννης Δέτσης τον έχει και από αγαπημένος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, έγινε η πρώτη επιλογή επί κυβέρνησης ΝΔ, φτάνοντας πρόσφατα να αγοράσει την MRB.
Προφανώς το παρελθόν του δεν έχει σημασία.
Δεν έχει για παράδειγμα σημασία ότι τον Μάρτιο του 2018, η εταιρεία του, CHOOSE ανέλαβε με απευθείας ανάθεση το λογαριασμό επικοινωνίας της ΔΕΠΑ και ένα μήνα μετά, ειδικός σύμβουλος στη ΔΕΠΑ με αρμοδιότητα την πληροφορική προσελήφθη ο Δρ. Αναστάσιος Δροσόπουλος.

Συμπτώσεις...

Προφανώς και ήταν σύμπτωση ότι ο κ. Δροσόπουλος είναι ακόμα και σήμερα συνεταίρος του κ. Δέτση στην SOLIDDOP Ο.Ε., εταιρία η οποία δραστηριοποιείται σε συστήματα πληροφορικής και παίρνουν από κοινού δουλειές από το δημόσιο.
Όπως σύμπτωση αποτελεί και το ότι είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουίου της Choose που όπως αναφέραμε είχε λάβει με απευθείας ανάθεση το λογαριασμό επικοινωνίας της ΔΕΠΑ.

Οι δουλειές μεγάλωσαν

Βέβαια, με την αλλαγή κυβέρνησης οι δουλειές μεγάλωσαν σε σχέση με το παρελθόν και έφτασε η Choose να έχει αναλάβει πρόσφατα σε κοινοπραξία με την Birdie -της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι επίσης ο κ. Δέτσης- το rebranding της AAΔE έναντι 2,3 εκ ευρώ και η Birdie να λαμβάνει και ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο για την αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων 17.500 ευρώ για έργο περίπου 30.000 ευρώ, προφανώς η αναβάθμιση βοηθά και στο rebranding της ΑΑΔΕ.
Επίσης, η Choose πρόσφατα ανέλαβε μετά από διαγωνισμό και σε κοινοπραξία με τον ΟΤΕ «Τεχνικός Σύμβουλος Διαχείρισης και Υποστήριξης Έργου, Ανάπτυξης Λογισμικού-Υπηρεσίες Επικοινωνίας» έναντι ποσού 2.426.525,00 πλέον ΦΠΑ για λογαριασμό του ΕΚΑΠΥ στα πλαίσια της δράσης ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΟΔΙΠΥ) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Choose πρόσφατα ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 200 χιλιάδες ευρώ ενώ μόλις τον Νοέμβριο του 2025 είχε διανείμει μέρισμα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων 600 χιλιάδες ευρώ γεγονός που αν μη τι άλλο ως πρακτική δεν είναι συνήθης.
Βεβαίως και στο 2024 παρατηρούμε αύξηση κεφαλαίου άλλα 200 χιλιάδες ευρώ, ενώ έχει διανεμηθεί μέρισμα 1,2 εκ ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία και ο ορκωτός

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία η Choose είχε για το 2024 κέρδη προ φόρων € 2.020.804,22 έναντι ποσού € 2.635.595,23 της προηγούμενης χρήσης, ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 14,1 εκ ευρώ από 17,1 εκ ευρώ.

Ο ορκωτός ελεγκτής διατυπώνει γνώμη με επιφύλαξη, καθώς διαπιστώνει ότι:

1.«Στις εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις της εταιρείας περιλαμβάνονται και επισφαλείς-επίδικες απαιτήσεις, συνολικού ποσού ευρώ 463 χιλ , για τις οποίες η διενεργηθείσα απομείωση ποσού ευρώ 37 χιλ υπολείπεται της απαιτούμενης κατά ευρώ 426 χιλ.
Η μη διενέργεια της απαιτούμενης απομείωσης συνιστά παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.4308/2014, με συνέπεια, η αξία των εμπορικών και λοιπών απαιτήσεων και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 426 χιλιάδες και τα αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσης αυξημένα κατά ευρώ 45 χιλιάδες και 381 χιλιάδες αντίστοιχα».

2) Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, η σχηματισθείσα πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία υπολείπεται κατά ευρώ 126 χιλιάδες της απαιτούμενης.
Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2024, το συνολικό ύψος της μη σχηματισθείσας πρόβλεψης ανέρχεται σε ποσό ευρώ 126 χιλιάδες, με συνέπεια οι προβλέψεις για παροχές σε εργαζομένους να εμφανίζονται μειωμένες κατά ποσό ευρώ 126 χιλιάδες, τα ίδια κεφάλαια κατά ευρώ 126 χιλιάδες και αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσης αυξημένα κατά ευρώ 103 χιλιάδες και 23 χιλιάδες αντίστοιχα».

ΥΓ: Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Δέτσης συμμετέχει σε διάφορες εταιρίες.
Για τις συμμετοχές του και τη σημασία τους, θα επανέλθουμε... γιατί... θα κατανοήσετε σύντομα...

www.bankingnews.gr