27 Απρ 2026

Δίκη Τέμπη: Το Δημόσιο δήλωσε υποστήριξη κατηγορίας για 4 από τους 36 κατηγορούμενους – «Πρόκληση, μας κοροϊδεύουν»


 Στη δίκη που συνεχίζεται στο «Γαιόπολις» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση κατηγορίας μόνο για τέσσερις από τους συνολικά 36 κατηγορούμενους, εξέλιξη που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα.

Συγκεκριμένα, θα δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας για τον σταθμάρχη Βασίλειο Σαμαρά, του δύο συναδέλφους του, Παναγιώτη Χαμηλό και Κωνσταντίνο Παυλόπουλου και το ν επιθεωρητή διοίκησης του ΟΣΕ στη Λάρισα, Δημήτρη Νικολάου.

Η στάση αυτή ερμηνεύεται από πλευράς συγγενών θυμάτων και νομικών παραστατών ως ιδιαίτερα περιοριστική, καθώς ουσιαστικά επικεντρώνει τις ευθύνες σε δύο πρόσωπα — τον σταθμάρχη και έναν επιθεωρητή του ΟΣΕ — αφήνοντας εκτός εύρους κατηγορίας ανώτερα στελέχη και φορείς του σιδηροδρομικού συστήματος.

Αντιδράσεις για τον περιορισμό των ευθυνών

Η ανακοίνωση της δήλωσης κατηγορίας προκάλεσε άμεση ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου, με δικηγόρους οικογενειών θυμάτων να κάνουν λόγο για «πρόκληση» και να εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία.

Συγγενείς θυμάτων αντέδρασαν επίσης έντονα, δηλώνοντας ότι αισθάνονται πως υποτιμάται η σοβαρότητα της υπόθεσης και το εύρος των πιθανών ευθυνών.

Χαρακτηριστικά, ακούστηκαν φωνές που έκαναν λόγο για «κοροϊδία μπροστά στα μάτια τους», εκφράζοντας την οργή και την απογοήτευση των παρευρισκομένων για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Παρέμβαση της υπεράσπισης των θυμάτων

Τον λόγο έλαβε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και συνήγορος συγγενών θυμάτων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία άσκησε έντονη κριτική στη στάση του Δημοσίου, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια που περιορίζει το εύρος απόδοσης ευθυνών.

Η τοποθέτησή της ενίσχυσε το ήδη τεταμένο κλίμα στην αίθουσα, όπου η διαδικασία εξελίχθηκε σε έντονη αντιπαράθεση.

Ευθύνες μόνο σε επιμέρους πρόσωπα σύμφωνα με τη δήλωση

Σύμφωνα με τη θέση που κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο, η κατηγορία εστιάζεται σε δύο βασικά πρόσωπα του σιδηροδρομικού μηχανισμού: τον σταθμάρχη και έναν επιθεωρητή του ΟΣΕ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν συγγενείς και νομικοί εκπρόσωποι, δεν αποτυπώνει το σύνολο των θεσμικών και διοικητικών ευθυνών που σχετίζονται με τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ένταση στην αίθουσα και προσωρινή διακοπή της δίκης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ δικηγόρων των κατηγορουμένων και των νομικών παραστατών των οικογενειών των θυμάτων.

Η διαδικασία οδηγήθηκε σε προσωρινή διακοπή, προκειμένου να διευθετηθούν γραφειοκρατικά ζητήματα και να αποκατασταθεί η ομαλή συνέχιση της δίκης.

Βαρύ κλίμα στη συνέχεια της διαδικασίας

Η υπόθεση των Τεμπών παραμένει στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής, με τη δικαστική διαδικασία να εξελίσσεται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, καθώς οι οικογένειες των θυμάτων συνεχίζουν να ζητούν πλήρη διερεύνηση όλων των πιθανών ευθυνών σε κάθε επίπεδο.

https://www.newsbreak.gr/