Ίλιγγο προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι υψηλές τιμές του πετρελαίου Brent, το οποίο χθες εκτινάχθηκε στα 119 δολάρια το βαρέλι, εντείνοντας τους φόβους για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, ακόμη και στα 130 ή στα 150 δολάρια.Εφόσον τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν στο Γενικό Λογιστήριο θα χρειαστεί για δεύτερη φορά να ξαναγράψουν τον προϋπολογισμό καθώς οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Παράλληλα, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει και προβλέπεται να αξιοποιηθούν από τον Ιούνιο θα αποδειχθούν «σταγόνα στον ωκεανό».
Σήμερα 30/4 κατατίθεται η έκθεση προόδου στις Βρυξέλλες που κόβει την ανάπτυξη στο 2% από 2,4% το 2026 και απογειώνει τον πληθωρισμό στο 3,2% από 2,2%.
www.bankingnews.gr
