15 Μαΐ 2026

Δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα: Ο Ολλανδός ΓΓ του ΝΑΤΟ ζητά και από την Ελλάδα το 0,25% του ΑΕΠ της για την Ουκρανία


 ΝΑΤΟ και ΕΕ θέλουν να νικήσουν την Ρωσία σε ένα χιμαιρικό σχέδιο που περιλαμβάνει όμως και την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από την Μόσχα

Δεν προλαβαίνουμε τις εξελίξεις μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, η οποία προκαλεί ήδη παγκόσμια ενεργειακή και...

οικονομική κρίση μεγατόνων. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων, έρχεται ο  Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε, να καλέσει τις χώρες της συμμαχίας να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία στο 0,25% του ΑΕΠ τους, στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η πρόταση στοχεύει στην εξασφάλιση σταθερής υποστήριξης, αλλά έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς απαιτείται ομοφωνία για την έγκρισή της ενόψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής του Ιουλίου στη Τουρκία.

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση, η ετήσια βοήθεια προς το Κίεβο θα φτάσει σχεδόν τα 143 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Ρούτε υπέβαλε την ιδέα κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ.  Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκφράσει αντίθεση ή επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο ποσοστό, επιθυμώντας να συνυπολογιστούν οι προηγούμενες συνεισφορές τους.

Η Ελλάδα δεν έχει να δώσει τόσα χρήματα στην Ουκρανία ( που στέλνει δικά της θαλάσσια drones στο Ιόνιο με κίνδυνο οικολογική και άλλη καταστροφή).

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα:

Με βάση το τρέχον ελληνικό ΑΕΠ, η δέσμευση του 0,25% μεταφράζεται σε ένα ποσό που αγγίζει ή ξεπερνά τα 500 έως 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αποκλειστικά για την Ουκρανία.

Η Ελλάδα αποτελεί ήδη μία από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που υπερβαίνουν σταθερά το όριο του 2% (και πλέον κινείται προς υψηλότερους στόχους) λόγω των δικών της εθνικών αναγκών ασφαλείας.

 Η απαίτηση αυτή προκαλεί έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μας, με κριτική που εστιάζει στο ότι η Ελλάδα δεν έχει το οικονομικό περιθώριο να στερηθεί αυτούς τους πόρους για ξένες συρράξεις, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τις δικές της γεωπολιτικές προκλήσεις.

Το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό σε Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης είναι φορτισμένο άσχημα, και αναμένονται ανακατάξεις που πιθανόν να αλλάξουν και την ίδια την πορεία της ΕΕ. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μια νέα γεννάια οικονομική ενίσχυση στον πόλεμο της Ουκρανίας με 143 δισ δολάρια, δεν είναι εφικτή, ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει ήδη τουρκικές προκλήσεις.    

Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα και την τάση για κρίση στο Αιγαίο μέσα στο Καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο, η Αθήνα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα να λύσει, και καθόλου χρόνο για τα σχέδια του Κιέβου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, από την πλευρά του γγ του ΝΑΤΟ έχει στόχο την κατανίκηση των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που μοιάζει προς το παρόν φανταστικό σενάριο, ενώ οι σκληροπυρηνικοί στην Μόσχα ζητούν την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Το σκηνικό στον πλανήτη μυρίζει "μπαρούτι" και η διπλωματία μαζί με την πολιτική πρέπει να πάρει δυναμικά τα ηνία, αλλίως θα έχουμε σενάρια που θα διαλύσουν όλα όσα απολαμβάνουμε σήμερα παρά τα προβλήματα που υπάρχουν. 

pentapostagma.gr