17 Μαΐ 2026

Η πυραυλική τεχνολογία των όπλων των φρεγατών FDI προσφέρεται στην Τουρκία γιατί δεν δεσμεύσαμε τους Γάλλους

 


Γαλλο-ιταλικό «ευχαριστώ» βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μπορεί η χώρα μας να έχει δώσει 10 δισ. ευρώ παραγγελίες σε γαλλικά οπλικά συστήματα και  να ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε τις ιταλικές FREMM αλλά οι… σύμμαχοί μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρέχουν κρίσιμες τεχνολογίες στην Άγκυρα.. που απειλεί συνεχώς την Ελλάδα και κατέχει το 38% της Κύπρου.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για την απόκτηση και συμπαραγωγή του συστήματος SAMP/T για να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της έναντι των βαλλιστικών πυραύλων και να ενισχύσει την εθνική αρχιτεκτονική του Ατσάλινου Θόλου, γράφει το Bloomberg.

Και αυτό γιατί δεν δεσμεύσαμε τους Γάλλους να μην παρέχουν την τεχνολογία των πυραύλων Α/Α ASTER-30 στην Τουρκία καθώς είναι συμπαραγωγός των SAMP/T μαζί με την Ιταλία σε μια επανάληψη της αποδέσμευσης των πυραύλων METEOR.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί πρόβλημα καθώς είναι οι πύραυλοι των FDI που μόλις παραλάβαμε και έτσι τα μυστικά του πυραύλου θα μπορούσαν να μπουν στα συστήματα αυτοπροστασίας των τουρκικών μαχητικών και στις βιβλιοθήκες απειλών των αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου που ετοιμάζει η Τουρκία αχρηστεύοντας το όποιο πλεονέκτημά μας.

Παράλληλα προχωρούμε σε προμήθεια ύψους 3 δισ.ευρώ προς το Ισραήλ για την προμήθεια α/α συστημάτων την στιγμή που θα μπορούσε η δική μας βιομηχανία να ενσωματώνει τους SAMP/T και να τους παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις μας.

Οι συζητήσεις με την Ιταλία περιλαμβάνουν συμπαραγωγή με τουρκικές εταιρείες όπως η Aselsan και η Roketsan. Στόχος είναι η ενσωμάτωση ραντάρ, συστημάτων πυροδότησης και τοπικών εξαρτημάτων.

Η τελευταία έκδοση μπορεί να φτάσει σε στόχους σε απόσταση έως και περίπου 150 χλμ. Κάθε συστοιχία συνήθως περιλαμβάνει τέσσερις έως έξι κινητούς εκτοξευτές, ο καθένας από τους οποίους μεταφέρει οκτώ πυραύλους. Αυτή η αρχιτεκτονική προσφέρει αναχαίτιση σε μεγάλο υψόμετρο, κάλυψη 360 μοιρών και απρόσκοπτη ενσωμάτωση στα δίκτυα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αναπτύσσει ταυτόχρονα το πρόγραμμα Ατσάλινος Θόλος, σχεδιασμένο ως ένα πολυεπίπεδο ολοκληρωμένο αμυντικό σύστημα. Συνδυάζει συστήματα μικρής εμβέλειας όπως το Korkut και το Sungur, ενδιάμεσες δυνατότητες όπως το Hisar-A+ και το Hisar-O, και αναχαιτιστές μεγάλου βεληνεκούς όπως το Siper, με εμβέλεια που υπερβαίνει τα 150 χλμ. αλλά υπάρχουν προβλήματα στις επιδόσεις των μεγαλύτερης εμβέλειας που μια σύμπραξη με το SAMP/Τ θα επιλύσει.

Την ίδια στιγμή η γαλλική εταιρεία άμυνας Safran σύναψε συμφωνία με τον κορυφαίο εξαγωγέα drone στον κόσμο, την τουρκική Baykar, όπως γράφει γαλλικό δημοσίευμα που αναφέρεται στην Άμυνα.

Αυτή η συμμαχία μεταξύ της γαλλικής εταιρείας Safran και του κορυφαίου εξαγωγέα drone στον κόσμο σημαίνει ένα πράγμα: Η Τουρκία δεν θεωρείται πλέον «απαράδεκτη» από τη Γαλλία.

Η Γαλλία συμμετέχει στο τουρκικό drone Bayraktar TB  που έχει αλλάξει τον πόλεμο. Στις 12 Μαΐου 2026, στην Κωνσταντινούπολη, δύο παίκτες που κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε να γίνει εκεί, υπέγραψαν μια στρατηγική συμφωνία.

Από τη μία πλευρά, η Safran Electronics & Defense, η γαλλική ναυαρχίδα της οπτικοηλεκτρονικής και της πλοήγησης. Από την άλλη, η Baykar, ο Τούρκος κατασκευαστής του οποίου τα drones TB2 είχαν σημαντικό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Λιβύη και την Ουκρανία.

Η συνεργασία περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του πυργίσκου οπτικοηλεκτρονικών Euroflir της Safran στα drones TB2, καθώς και διεθνή εμπορική συνεργασία. Η Safran και η Baykar υπογράφουν συμφωνία για drones και ευφυή συστήματα και έτσι δεν θα φανεί παράξενο αν δούμε τουρκικά drone σε γαλλική υπηρεσία.

pronews.gr