Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, έτσι και ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο είναι έτοιμος να πουλήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η FIFA εξετάζει την πώληση σημαντικού μειοψηφικού..
ποσοστού της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε νέα εμπορική εταιρεία, αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times. Η κίνηση συνδέεται με την προσπάθεια της ομοσπονδίας να αξιοποιήσει την εμπορική επιτυχία του Μουντιάλ 2026, όπως αναφέρουν πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων.Η ομοσπονδία συνεργάζεται με την JPMorgan, με στόχο την άντληση κεφαλαίων από εξωτερικούς επενδυτές που θα αποκτήσουν περίπου το 20% της νέας οντότητας. Τα κεφάλαια προορίζονται για την ενίσχυση των οικονομικών της FIFA και την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη.
Παράλληλα, η UEFA έχει εκφράσει ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι η FIFA υπερβαίνει τα θεσμικά όρια. Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία, υπό τον Τζιάνι Ινφαντίνο, αναμένεται να καταγράψει έσοδα άνω των 13 δισ. δολαρίων στον τρέχοντα τετραετή κύκλο, ενισχυμένα από το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επενδυτής τεχνολογίας Τζόσουα Κούσνερ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να ηγηθεί της συμφωνίας μέσω του fund Thrive Eternal.
Η διοργάνωση σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά αύξησε τα έσοδα της FIFA σε σχέση με τα 7,6 δισ. δολάρια του προηγούμενου κύκλου. Τα χρήματα από την πιθανή πώληση μεριδίου θα κατευθυνθούν στις εθνικές ομοσπονδίες, σύμφωνα με πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις.
Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελβετία, η FIFA επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την παρουσία της στο ποδόσφαιρο συλλόγων, εξετάζοντας την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και πιθανή αύξηση των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο από 48 σε 64.
Αντίστοιχες εμπορικές δομές έχουν υιοθετήσει και άλλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, όπως τα ισπανικά και γαλλικά. Τα επενδυτικά σχέδια της FIFA βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να τεθούν προς τελική έγκριση.
Η στρατηγική Ινφαντίνο επικεντρώνεται στην ενίσχυση των εσόδων και στη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης. Μέρος των νέων πόρων προβλέπεται να διανεμηθεί στις 211 εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες σήμερα λαμβάνουν περίπου 2 εκατ. δολάρια ετησίως.
Η οικονομική εικόνα της FIFA έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά το Μουντιάλ 2026, με τα έσοδα του κύκλου να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 δισ. δολάρια. Ο επόμενος κύκλος, που ολοκληρώνεται με το Μουντιάλ 2030 σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο, εκτιμάται ότι θα αποφέρει τουλάχιστον 14 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, η πιο επιθετική εμπορική πολιτική της FIFA στο πρόσφατο Μουντιάλ —με υψηλότερες τιμές εισιτηρίων και συμμετοχή στα έσοδα της δευτερογενούς αγοράς— έχει προκαλέσει αντιδράσεις φιλάθλων και έχει τραβήξει την προσοχή αμερικανικών αρχών.
Παράλληλα, η διοίκηση Ινφαντίνο αντιμετωπίζει πολιτικές πιέσεις στις ΗΠΑ, όπου Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν διευκρινίσεις για τις σχέσεις της FIFA με την κυβέρνηση. Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από την απόφαση άρσης της τιμωρίας του Φολαρίν Μπάλογκαν.
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της, η FIFA εξετάζει περαιτέρω διεύρυνση των κορυφαίων διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο και της συχνότερης διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων — προτάσεις που έχουν συναντήσει αντιδράσεις από ευρωπαϊκούς φορείς λόγω επιβάρυνσης του αγωνιστικού ημερολογίου.
