Σε νέο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ο ιδρυτής της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο γύρω από την υπόθεση του λεγόμενου «μαύρου βαν», που πάντως έχουν προκαλέσει πλήθος έντονων αντιδράσεων με την.... Αντιπολίτευση στην Κύπρο να μιλά για σκάνδαλο και σκανδαλώδεις χειρισμούς από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας.
Ο ισραηλινός επιχειρηματίας, σε αποκλειστική γραπτή δήλωσή του στον Alpha Κύπρου, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς της Κύπρου να τερματίσει την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση της υπόθεσης με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα βασίστηκε σε «ένα αφήγημα και όχι στα πραγματικά περιστατικά».
Στη συνέχεια ανεβάζει τους τόνους μιλώντας για «αποδεικτικά στοιχεία» και «πραγματικά περιστατικά» που «θα τύχουν της δέουσας εξέτασης» στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εξέλιξη της διαδικασίας στην Ελλάδα θα οδηγήσει στην «αποκατάσταση της φήμης μου και την αποκάλυψη της αλήθειας».
Αφήνει δε αιχμές για πρόσωπα που, όπως υποστηρίζει, γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη. «Κάποιοι ίσως επίσης διαπιστώσουν ότι η αλήθεια, την οποία ήδη γνωρίζουν, είναι ακόμα πιο δύσκολο να συνάδει με το αφήγημα που επέλεξαν να προωθήσουν», προσθέτει.

«Η αλήθεια δεν συνάδει με το αφήγημα που επέλεξαν να προωθήσουν»
«Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί μια σημαντική στιγμή ξεκαθαρίσματος. Οι καταγγελίες που αφορούσαν την υπόθεση του λεγόμενου «μαύρου βαν» διερευνήθηκαν εις βάθος στην Κύπρο πριν από πέντε με έξι χρόνια. Το ζήτημα επανεξετάστηκε πρόσφατα, σε ανεξάρτητη βάση, από μια έγκριτη αρχή κατά της διαφθοράς, η οποία επιβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν υπάρχει βάση ή ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, ακριβώς επειδή τα επίμαχα ζητήματα είχαν ήδη εξεταστεί δεόντως.
Χαιρετίζω και σέβομαι τον επαγγελματισμό και την ανεξαρτησία των κυπριακών αρχών, καθώς και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν μετά από ενδελεχή έρευνα», αναφέρει ο Ντίλιαν.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η σαφής απόφαση θα απογοητεύσει όσους στην Ελλάδα ήλπιζαν να συνδέσουν τις δύο υποθέσεις, βασιζόμενοι σε ένα αφήγημα και όχι στα πραγματικά περιστατικά.
Άλλωστε, υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε ένα αφήγημα και στα πραγματικά περιστατικά που κρύβονται πίσω από αυτό. Η επανάληψη δεν συνιστά απόδειξη, και οι πολιτικές ή επικοινωνιακές πιέσεις δεν μπορούν να μεταβάλουν τα πραγματικά δεδομένα», προσθέτει.

«Για μένα, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να καταλαγιάσει ο «θόρυβος» που έχει δημιουργηθεί. Παραμένω πεπεισμένος ότι, καθώς οι διαδικασίες στην Ελλάδα προχωρούν, τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία θα τύχουν της δέουσας εξέτασης και θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της φήμης μου και στην αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον μου και των άλλων τριών κατηγορουμένων», συμπληρώνει ο ισραηλινός επιχειρηματίας.


Κλείνοντας ο Ντίλιαν γίνεται πιο αιχμηρός:
«Όσοι βασίστηκαν επί μακρόν σε αυτό το αφήγημα, ενδέχεται τελικά να διαπιστώσουν ότι από τα πραγματικά περιστατικά απορρέει μια εντελώς διαφορετική ιστορία.
Κάποιοι ίσως επίσης διαπιστώσουν ότι η αλήθεια, την οποία ήδη γνωρίζουν, είναι ακόμα πιο δύσκολο να συνάδει με το αφήγημα που επέλεξαν να προωθήσουν», υποστηρίζει.


Οι «παρεμβάσεις» Ντίλιαν
Η δήλωση Ντίλιαν, μπορεί να διαβαστεί και ως ένα ακόμη επεισόδιο στη δημόσια αντιπαράθεσή του με το Μέγαρο Μαξίμου και ως έμμεση απάντηση στην τοποθέτηση Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. «Δεν έχω πρόθεση να μπω σε μία τέτοια δημόσια συζήτηση με κάποιον ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πρωτόδικα καταδικασμένος», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ιδρυτής της Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε δηλώσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική η δήλωσή του, τον Ιούνιο στην ΕΦΣΥΝ, ότι η εταιρεία του δεν λειτούργησε το κατασκοπευτικό λογισμικό στην Ελλάδα, παρά μόνο το πούλησε σε κρατικές υπηρεσίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν το Μέγαρο Μαξίμου και οι μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν υπουργούς, πολιτικούς, ανώτατους αξιωματικούς, δικαστικούς και δημοσιογράφους.
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η δήλωση βόμβα του Ντίλιαν στη Δώρα Αναγνωστοπούλου και στην εκπομπή Mega Stories, που έδειξε την ελληνική κυβέρνηση ως βασικό συνεργάτη του στην υπόθεση των υποκλοπών με το λογισμικό παρακολούθησης Predator, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί «ιδιωτών».
«Λειτουργούμε αυστηρά σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς εξαγωγών, παρέχοντας τεχνολογία μόνο σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ουδέποτε έχουμε διεξάγει δραστηριότητες επιτήρησης. Ούτε έχουμε λειτουργική πρόσβαση μετά την παράδοση των συστημάτων», είχε πει.
in.gr
