ίδιους τους υπαλλήλους της. Η απάτη των 25 δισ. ευρώ «στήθηκε» πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα. Ήδη οι πρώτοι έλεγχοι που έχουν γίνει από το ΣΔΟΕ έχουν δείξει ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται γιατροί, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι από νοσοκομεία, καθώς και από πανεπιστήμια
ΕΡΕΥΝΑ Οι υπάλληλοι της Κομισιόν προκειμένου να καρπωθούν κάποια από τα εκατομμύρια ευρώ που έδινε η ΕΕ έστηναν τα προγράμματα φωτογραφικά σε ότι αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να τα «κτυπήσουν» οι δικοί τους άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες κοινοτικές χώρες. Άλλωστε χρήματα μέσω αυτών των προγραμμάτων δεν δόθηκαν μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η έρευνα που ...
υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το σημαντικό στην υπόθεση είναι πως την όλη κομπίνα φαίνεται πως την σκέφτηκαν έλληνες υπάλληλοι της κομισιόν οι οποίοι στην συνέχεια συνεργάστηκαν με αλλοεθνείς συναδέλφους τους προκειμένου να «ανοίξει» η πίτα και σε άλλες χώρες και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα έχει επεκταθεί σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν λάβει κοινοτικές επιδοτήσεις καθώς από τα πρώτα ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι πολλά χρήματα δεν επενδύθηκαν ή δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν. Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν δώσει εντολές για έρευνα όλων των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί για αναπτυξιακούς και ερευνητικούς λόγους σε βάθος δεκαετίας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις επιδοτήσεων έχουν ξεκινήσει και ελέγχονται και ήδη υπάρχουν σημαντικά ευρήματα όπου τα κοινοτικά κονδύλια γίνανε βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Τα περισσότερα χρήματα από τις επιδοτήσεις που έχουν «φαγωθεί» έχουν να κάνουν με αγρότες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και σε τομείς υγείας, ενώ οι περιοχές με τα περισσότερα ευρήματα είναι η Κρήτη και η Λάρισα.
ΤΟ ΣΔΟΕ Η υπόθεση έγινε γνωστή στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος όταν η ευρωπαϊκή υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ζήτησε εγγράφως τη συνδρομή των ελληνικών αρχών προκειμένου να εξαρθρωθεί η σπείρα και να αποκαλυφθεί η απάτη. Ήδη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για το θέμα πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο συσκέψεις στις οποίες μετείχαν κοινοτικοί ελεγκτές, στελέχη του ΣΔΟΕ και εισαγγελέας. Οι πρώτες έρευνες έχουν γίνει και έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Γι αυτό το λόγο ετοιμάζεται η πραγματοποίηση συντονισμένης επιχείρησης στα σπίτια και στους χώρους εργασίας των ατόμων που εμπλέκονται στην κομπίνα. Η επιχείρηση, η οποία θα γίνει με τη συνδρομή της δικαιοσύνης, αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα και θα μετάσχουν τουλάχιστον σαράντα εφοριακοί από το ΣΔΟΕ Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρήσεις ίδιας κλίμακας θα γίνουν συντονισμένα το ίδιο διάστημα σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπλέκονται στην κομπίνα. Οι άνθρωποι από την Κομισιόν εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουν τελειώσει με το σκάνδαλο το οποίο ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έχει εντοπιστεί μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό γιατί το έστησαν και το οργάνωσαν οι δικοί της υπάλληλοι.
Η αποστολή της OLAF
Αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είναι να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδιώκοντας την εκπλήρωση της αποστολής της, η OLAF αποβλέπει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να τονιστεί καθώς η υπόθεση έγινε γνωστή μετά από καταγγελίες εμπλεκόμενων φορέων αλλά και πολιτών οι οποίες διασταυρώθηκαν και αποδείχθηκαν αληθινές. Η OLAF διεξάγει, με πλήρη ανεξαρτησία, εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες. Επίσης, οργανώνει τη στενή και τακτική συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών αποσκοπώντας στο συντονισμό των δραστηριοτήτων τους. Επίσης παρέχει στα κράτη μέλη την απαιτούμενη στήριξη και τεχνογνωσία για την καταπολέμηση της απάτης. Συμβάλλει επίσης στη χάραξη της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό και αναλαμβάνει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της σχετικής νομοθεσίας. Πάντως, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές την οποία χαρακτηρίζουν άψογη. Οι πληροφορίες τέλος αναφέρουν ότι υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για τα μεγάλα προβλήματα της διαφθοράς, της απάτης και της φοροδιαφυγής που ταλαιπωρούν την Ελλάδα.
fpress.gr
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"