31 Οκτ 2014

Η αλαζονεία ΝΔ και Πατούλη στην ΚΕΔΕ «έχτισε» τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ στην ΠΕΔΑ

kede - patoulis - kalogeropoulosΗ συγκολλητική ουσία της συγκρότησης από κοινού προεδρείου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)  ,  των αυτοδιοικητικών δυνάμενων  της κεντροαριστεράς , του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ , δεν ήταν άλλη από την  κομματική
αλαζονεία  και την απαξιωτική στάση προς αυτούς , που επέδειξαν ΝΔ και Πατούλης ( Δήμαρχος Αμαρουσίου) μετά τη μεγάλη τους  νίκη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την εκλογή του τελευταίου στη θέση του προέδρου της .
Η εκλογή στη θέση του προέδρου της ΠΕΔΑ του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ – Δημάρχου της Νέας Ιωνίας , κ. Γκότση και η πλήρωση των δυο άλλων θέσεων του προεδρείου από τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της κεντροαριστεράς και της ΔΗΜΑΡ ,  Νίκου Σαράντη , Δημάρχου Αγίων Αναργύρων και Νικαίας-Ρέντη , Γιώργου Ιωακειμίδη αντίστοιχα , αναδιατάσσει πλέον πανελλαδικά συσχετισμούς και συμμαχίες στο αυτοδιοικητικό τοπίο.
Μια εξέλιξη , που πολύ πιθανόν να  αποτελέσει το έναυσμα για γενικότερες εξελίξεις καθοριστικές για το άμεσο πολιτικό μέλλον της χώρας .
Υποτιμώνττας  , σε προσβλητικότατο βαθμό , τις άλλες παρατάξεις , ο κ. Πατούλης και η ΝΔ , « μεθυσμένοι» από την ευρύτατη νίκη τους στην ΚΕΔΕ , προχώρησαν , αρνούμενοι , ακόμη και απλή  συζήτηση με τις  άλλες παρατάξεις,   για τη συγκρότηση  ευρύτερου προεδρείου στην ΚΕΔΕ αλλά και τη διαμόρφωση μιας minimum  συμφωνίας για τη νέα πορεί του κορυφαίου θεσμικού οργάνου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στη χώρα μας .
Συγκαλώντας αιφνιδιαστικά την επομένη της εκλογής του , συνεδρίαση νέου  ΔΣ της ΚΕΔΕ , ανακοινώνοντας εκ των προτέρων ότι θα είναι μονοπαραταξιακό το προεδρείο της και προβαίνοντας ακόμη και  προσωπικά ο ίδιος ο κ. Πατούλης σε φραστικές επιθέσεις ενάντια σε προβεβλημένα στελέχη της κεντροαριστεράς ( πχ Καμίνη) , δημιούργησαν το κατάλληλο εκείνο έδαφος για τη συγκρότηση ευρύτατης προοδευτικής συνεργασίας στην ΠΕΔΑ.
Ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος στη ΝΔ , όπου ακόμη και ο γραμματέας του κόμματος και στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού , κ. Παπαμιμίκος, τηλεφωνούσε θορυβημένος και αιφνιδιασμένος να πληροφορηθεί τα σημαντικά τεκταινόμενα στην ΠΕΔΑ, αντιλαμβανόμενος απόλυτα  τη  σημαντική πολιτική σημασία  που έχουν .
Ήδη στη « Συγγρού» έχουν αρχίσει και επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες τόσο προσωπικά στον κ. Πατούλη , όσο και στον επικεφαλής του τομέα Αυτοδιοίκησης , κ. Καλογερόπουλο ,  για τη λανθασμένη στρατηγική που ακολούθησε και ότι πιάστηκε στον «ύπνο».
ΠΕΔΑ Όπως προαναφέραμε πρόεδρος της ΠΕΔΑ εκλέχθηκε ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας , κ. Γκότσης .
Η ανοιχτή στήριξη που προσέφερε η « πράσινη» παράταξη στην εκλογή του Δημάρχου υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ , είναι η πρώτη πανελλαδικά και έχει φυσικά , μεγίστη πολιτική σημασία και αξία ενώ ποικίλλα είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν .
Το βέβαιον πάντως είναι πως η στήριξη αυτή ανοίγει ένα νέο « κεφάλαιο» στα αυτοδιοικητικά δεδομένα . Και είχε φυσικά την πολιτική –κομματική  συγκατάθεση  τουλάχιστον των ηγεσιών της « Κουμουνδούρου» και της « Χαριλάου Τρικούπη».
Της τρίτης κρίσιμης ψηφοφορίας , από την οποία εξελέγη ο κ. Γκότσης , πρόεδρος της ΠΕΔΑ , προηγήθηκε ένα μακρύ «διάλειμμα» κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν προφανώς οι απαραίτητες  παραταξιακές και κομματικές διαβουλεύσεις , που οδήγησαν στην εκλογή του Δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ , στη σημαντικότατη αυτή θεσμική θέση .
Συγκεκριμένα ο κ. Γκότσης εξελέγη  πρόεδρος με 14 ψήφος έναντι 9 του «γαλάζιου» Δημάρχου Πεντέλης , κ. Στεργίου και δυο λευκών της Λαικής Συσπείρωσης του ΚΚΕ.
Στις δυο άλλες ψηφοφορίες που προηγήθηκαν ο κ. Στεργίου είχε λάβει από 9 ψήφους , ο κ. Γκότσης από 5 , τόσες όσες και ο απελθών πρόεδρος της ΠΕΔΑ – Δήμαρχος των Αγ.Αναργύρων , κ. Σαράντης , που «ηγήθηκε» του ψηφοδελτίου που είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τέσσερις ο Δήμαρχος Νικαίας –Ρέντη , Γιώργος Ιωακειμίδης ( ΔΗΜΑΡ) και δυο λευκά από τη Λαική Συσπείρωση.
Στην τρίτη ψηφοφορία οι κκ Σαράντης και Ιωακειμίδης αποσύρθηκαν ανακοινώνοντας την υποστήριξή τους στον κ. Γκότση.
Επίσης οι κκ Ιωακειμίδης και  Σαράντης  εξελέγησαν με τις ψήφους των μελών και των τριών παρατάξεων , Αντιπρόεδρος και Γραμματέας στην ΠΕΔΑ , συγκροτώντας , πανελλαδικά , το πρώτο προεδρείο συνεργασίας  δυνάμεων των τριών αυτών πολιτικών χώρων.
 http://newsta.gr/