21 Δεκ 2014

Ο Α. Βαμβακίδης μιλάει για εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ, χρέος και πιστωτική γραμμή

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη
Οποιοδήποτε πολιτικό σενάριο δημιουργεί αβεβαιότητες ή αστάθεια και καθυστερεί τη συμφωνία με την τρόικα είναι αρνητικό για τις αγορές, προειδοποιεί μιλώντας προς..
το «business stories» ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής οικονομολόγος της στρατηγικής για τα νομίσματα και συντάκτης αναλύσεων για την ελληνική οικονομία της Bank Of America Merrill Lynch. «Και το σημαντικότερο είναι ότι η αβεβαιότητα θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία, την ώρα μάλιστα που η ανάκαμψη έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα», επισημαίνει ο ίδιος. Ζητήσαμε από τον κ. Βαμβακίδη να μας δώσει τις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ενδεχόμενες εθνικές εκλογές, τι περιμένει η αγορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν υφίσταται κίνδυνος νέας χρεοκοπίας - και κατ’ επέκταση Grexit.
 «Περιμένουμε ένα περαιτέρω sell off αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», τονίζει ο κ. Βαμβακίδης και συνεχίζει: «Από την άλλη πλευρά, οι αποτιμήσεις για ομόλογα και μετοχές έχουν ήδη κατέλθει σε ελκυστικά επίπεδα, με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση σταθεροποιείται μετεκλογικά. Kαι πάλι εδώ το ζητούμενο είναι η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την τρόικα. Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν πολύ πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς περιμένουμε η τρόικα να δείξει περιορισμένη ελαστικότητα σε σχέση με τους τρέχοντες στόχους του προγράμματος, αλλά η όποια εναλλακτική εξέλιξη θα είναι πολύ χειρότερη. Θα περιμέναμε ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά σε ένα πρώτο σημάδι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρόθεση να συμβιβαστεί και να τα βρει με την τρόικα. Οσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους και μια νέα αναδιάρθρωση, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας. Το μόνο που έχει να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να συνεργαστεί με το Ταμείο σε έναν τέτοιον σχεδιασμό και να τον παρουσιάσουν από κοινού στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας κυβέρνησης προσανατολισμένης σε δημοσιονομικούς στόχους ενδεχομένως πιο ρεαλιστικούς σε σχέση με τους υπάρχοντες».
          
- Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας και επιστροφής του σεναρίου του Grexit;
Οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά αποθέματα χρηματοδότησης μέχρι τα μισά του 2015 με την προϋπόθεση ότι συνεχίζει να πληροί τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις. Υποθέτουμε, επίσης, ότι η τρόικα θα επιμηκύνει το τρέχον πρόγραμμα και πέραν του Φεβρουαρίου αν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση και η νέα κυβέρνηση δείξει ότι θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί η έκτη αξιολόγηση. Ωστόσο, οι μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο επιβάλλουν η τελική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη. Αποτυχία σε μια τέτοια κατεύθυνση θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, αφού δεν θα αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ΕΚΤ και ΔΝΤ. Οι άμεσες επιπτώσεις θα έχουν να κάνουν με το ότι η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα και πάσης φύσεως assets για ενέχυρα για να υποστηρίξει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Κατά δεύτερον, θα κινδυνεύσει η χώρα να παραμείνει μέλος του ΔΝΤ. Αν ένα τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα και αποτελεσματικά, οι αγορές θα φοβηθούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Δεδομένων των καταστροφικών συνεπειών μιας μη συμφωνίας με την τρόικα, το βασικό μας σενάριο είναι ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το παν για να φθάσει στην επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνία.
 - Τι θα αλλάξει με την ενισχυμένη προληπτική γραμμή στήριξης;
Πρώτον, πρέπει να τονίσουμε ότι η πιστωτική γραμμή είναι μια λύση μόνο όταν τα επιτόκια δανεισμού πέσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και από εκείνα που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αλλιώς η πρόσβαση στις αγορές θα είναι αδύνατη για την Ελλάδα και θα χρειαστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την τρόικα.
Δεύτερον, υπάρχει μια παρεξήγηση ότι οι προϋποθέσεις για χρήση πιστωτικής γραμμής περιέχουν λιγότερο πιεστικές συνθήκες και λιγότερη εποπτεία. Αυτό δεν είναι αληθές, κυρίως όσον αφορά τη συμφωνία με το ΔΝΤ για χρήση πιστωτικής γραμμής. Η Ελλάδα πρέπει να επιτυγχάνει τους στόχους που θα τίθενται, ενώ τα πάντα θα επιβλέπονται μέσω τριμηνιαίων ελέγχων εκ μέρους του Ταμείου. Οι γραμμές στήριξης συνήθως χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν μια χώρα που ολοκληρώνει το πρόγραμμα στο ΔΝΤ να επανέλθει στις αγορές.
Αυτό επίσης μπορεί να σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τους όρους ενδέχεται να είναι απαιτητικές και να πάρουν χρόνο.
Εάν οι στόχοι χαθούν ενώ θα βρίσκεται εντός του προγράμματος της πιστωτικής γραμμής ή οι συνθήκες των παγκόσμιων αγορών επιδεινωθούν και δεν μπορεί να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, η χώρα μπορεί να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε και να της ζητηθεί να ενταχθεί σε νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Συμπερασματικά, η πιστωτική γραμμή στήριξης σημαίνει έξοδο από την Εντατική, αλλά ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο και δεν έχει δικαιολογίες για να διαμαρτύρεται.
- Ποια είναι τα ρίσκα ώστε να μην μπορέσει η Ελλάδα να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2015;
Οπως ανέλυσα, το θετικό σενάριο για την Ελλάδα στη χρονιά που έρχεται απαιτεί πολιτική σταθερότητα και συμφωνία με την τρόικα, αλλιώς η οικονομία θα καταστραφεί. Οι πρόσφατες πτώσεις των διεθνών αγορών προειδοποιούν ότι το εξωτερικό περιβάλλον θα είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό για τη χώρα. Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει, αλλά η Ελλάδα θα ωφεληθεί μόνο αν υπάρξει γραμμή πιστωτικής στήριξης σε εφαρμογή. Μια ανασκόπηση της τελευταίας τετραετίας οδηγεί αναμφίβολα στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν λάθη στο πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, οι χειρότερες στιγμές έχουν να κάνουν με την πολιτική αβεβαιότητα που βάζει την εφαρμογή του προγράμματος σε αμφιβολία. Αστοχίες υπήρξαν και σε άλλα προγράμματα περιφερειακών κρατών, αλλά όλα αυτά πηγαίνουν καλύτερα από την Ελλάδα σήμερα και σχεδόν κανένα δεν απασχόλησε τη διεθνή κοινή γνώμη για τα πολιτικά ρίσκα του όσο η χώρα μας.


Πηγή: Ο Α. Βαμβακίδης μιλάει για εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ, χρέος και πιστωτική γραμμή | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/78990/o-vamvakidis-milaei-gia-ekloges-syriza-hreos-kai-pistotiki-grammi#ixzz3MYW1KZjG