27 Φεβ 2015

Άδεια τα ταμεία του Δημοσίου – Η Κυβέρνηση και «ζητιανεύει» και «απειλεί» Φορείς και Ταμεία για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις!


glkΤο υπουργείο Οικονομικών ζητά από φορείς που σχετίζονται με το ευρύτερο δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, φορείς του υπουργείου Γεωργίας) να κάνουν στο κράτος μια ταμειακή διευκόλυνση, επειδή τα χρήματα του Δημοσίου τελειώνουν, όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο δελτίο ..
ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πρακτική που είχε ακολουθηθεί και στο παρελθόν, ειδικά το 2012 αλλά αυτή τη φορά την επιστολή του ΟΔΔΗΧ την έλαβαν και φορείς που δεν την έχουν ξαναλάβει.
Τα διαθέσιμα αυτά μετατρέπονται σε ρέπος, δηλαδή σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό 15 ημερών και στην συνέχεια επιστρέφονται στους θεσμούς, από τα αποθεματικά των οποίων ελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως 12 από τα 17 μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, που συγκλήθηκε την περασμένη Τρίτη, ψήφισαν κατά της πρότασης, ενώ οι άλλοι 5 ψήφισαν υπέρ!
Το ερώτημα το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ είναι αν δέχονται να κατατεθούν τα ρευστά αποθεματικά του οργανισμού στην ΤτΕ στην προοπτική της επένδυσής τους σε κρατικά ρέπος.
Τα ρευστά αποθεματικά του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ περίπου.
To απόγευμα σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγινε σύσκεψη με μέλη της διοίκησης του ΟΑΕΔ για να μεταπειστούν, πράγμα που σύμφωνα με πληροφορίες του Star δεν κατέστη δυνατόν.
Αλλά και ο ΕΛΓΑ επίσης, δεν παρείχε τα αποθεματικά του, λέγοντας ότι οι προθεσμιακές του καταθέσεις δεν είναι δυνατόν να «σπάσουν».
Υπάρχουν όμως και φορείς που συμφώνησαν, όπως το ΙΚΑ που διαθέτει αυξημένη ρευστότητα λόγω πρόσφατης ρύθμισης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν η κυβέρνηση επιχειρήσει «να βάλει χέρι» στα διαθέσιμα φορέων που δεν διαχειρίζονται αποκλειστικά ελληνικά χρήματα, αλλά πχ και ευρωπαϊκά η μόνο ευρωπαϊκά. Νομικοί κύκλοι λένε ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να το κάνει αυτό θα έχει μεν ένα μικρό όφελος, θα προκαλέσει όμως ένα τεράστιο πρόβλημα.
http://www.crashonline.gr/