31 Μαρ 2015

Προς απεργία οι υπάλληλοι του βρετανικού παλατιού…

Οι βασιλικοί υπάλληλοι σχεδιάζουν την πρώτη απεργία τους! Η βασίλισσα Ελισάβετ σίγουρα δεν θα είναι ευχαριστημένη με τις κινήσεις του προσωπικού που εργάζονται στο Παλάτι του Ουίνσδορ, μία από τις κατοικίες της όπου περνάει τα ....
περισσότερα Σαββατοκύριακά της και τουλάχιστον ένα μήνα το Πάσχα κάθε χρόνο. 

Το ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι οι χαμηλοί μισθοί, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, είναι κάτω του ορίου διαβίωσης, την ίδια ώρα που τους ζητείται να κάνουν δουλειές πέρα από τα καθήκοντά τους, όπως το να ξεναγούν τουρίστες στο παλάτι. 

Το συνδικάτο των εργαζομένων «Public and Commercial Services Union (PCS)», στο οποίο ανήκουν 120 από τα 200 μέλη του προσωπικού του Ουίνσδορ, επισημαίνει ότι πρόκειται να προχωρήσει για πρώτη φορά σε κινητοποιήσεις, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στην εύρυθμη λειτουργία του παλατιού.

Οι εργαζόμενοι πρόκειται να ψηφίσουν από σήμερα έως τις 14 Απριλίου αν επιθυμούν να υπάρξει αντίδραση και στο τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις στο τέλος του μήνα. Εκτός από απεργία, οι εργαζόμενοι αναμένεται να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά την εξυπηρέτηση των τουριστών. «Είναι σκανδαλώδες ότι το προσωπικό κακοπληρώνεται, αλλά υπάρχει η απαίτηση να δουλεύουν δωρεάν, φέρνοντας χρήμα στη βασιλική οικογένεια», δήλωσε εκπρόσωπος του PCS. 

Η «Royal Collection Trust», που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα επισκεπτών του παλατιού, υποστήριξε πως τα έσοδα από τις δραστηριότητες ξενάγησης αξιοποιούνται για τη φροντίδα και τις εργασίες συντήρησης της βασιλικής συλλογής έργων τέχνης και δεν τα καρπώνονται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. 

Το συνδικάτο επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι πληρώνονται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό που είναι 10,7 ευρώ την ώρα. Εκπρόσωπος του «Royal Collection Trust», από την άλλη, αρνήθηκε ότι οι υπάλληλοι παίρνουν λίγα χρήματα, επισημαίνοντας πως ανάλογα με τις επιδόσεις τους παίρνουν αύξηση 2,5%, 15% μη-ανταποδοτική σύνταξη και δωρεάν γεύματα. 

Ο Γκράχαμ Σμιθ, επικεφαλής του αντι-μοναρχικού κινήματος Republic, επέκρινε την αδυναμία των ηγετικών ικανοτήτων της βασίλισσας, που, παρόλο που παίρνει 300 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως, συνεχίζει να πληρώνει λίγο το προσωπικό. 

Τσιγκούνα βασίλισσα

Η... τσιγκουνιά της βασίλισσας είχε αποκαλυφθεί πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της δίκης των τηλεφωνικών υποκλοπών από τους δημοσιογράφους του ομίλου Μέρντοκ. Οπως είχε αποκαλυφθεί τότε από το βασιλικό ρεπόρτερ της εφημερίδας «News of the World», η βασίλισσα ήταν ενοχλημένη από τη συμπεριφορά των φρουρών του παλατιού, επειδή της έτρωγαν τα φιστίκια! Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ατασθαλίες, η βασίλισσα έστειλε υπόμνημα σε όλους τους φρουρούς, διατάζοντάς τους «να κρατήσουν κοντά τα χέρια τους».


ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ