1 Μαρ 2015

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζουν οι ισορροπίες και γιγαντώνεται η Αριστερή Πλατφόρμα! Το ηχηρό μήνυμα του Λαφαζάνη στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ!

Μπορεί τα χαμόγελα να περίσσευαν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας στο Eurogroup και της λίστας μεταρρυθμίσεων, καταψηφίζοντας το κείμενο ...
ψηφίσματος που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος ότι οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων και οι ισορροπίες αλλάζουν. Το ψήφισμα που προτάθηκε από την ηγεσία εγκρίθηκε με πλειοψηφία 56% - ποσοστό χαμηλό σε σχέση με προηγούμενες εσωκομματικές αναμετρήσεις.
Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στο κόμμα αντανακλώνται και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του ψηφίσματος της Αριστερής Πλατφόρμας: Υπέρ των απόψεων Λαφαζάνη τάχθηκαν 68 μέλη της ΚΕ, κατά 92, «λευκό» ψήφισαν 5, ενώ απουσίαζαν 30.
Οριακή η εκλογή του γραμματέα
Είναι ενδεικτικό, ότι στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του γραμματέα, ο Τάσος Κορωνάκης έλαβε μεν 102 ψήφους, αλλά αν αθροίσει κανείς τις 64 ψήφους που πήρε ο αντίπαλός του, εκλεκτός της Αριστερής Πλατφόρμας, Τάσος Καλύβης και τα 32 λευκά ψηφοδέλτια, αποδεικνύεται ότι το "στρατόπεδο" Τσίπρα έχει μόλις λίγο παραπάνω από τη μισή δύναμη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Την ίδια ώρα, στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, η προεδρική πλειοψηφική πτέρυγα εξέλεξε έξι μέλη, η Αριστερή Πλατφόρμα τέσσερα και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας ένα.
Ξεχωριστό στίγμα
Το δικό της διαφορετικό "στίγμα" μέσα στο κόμμα φρόντισε να γνωστοποιήσει η ομάδα Λαφαζάνη, με το κέιμενο ψηφίσματος που κατέθεσε και με επισημάνσεις στελεχών της ότι οι κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα θεσμικά όργανα του κόμματος.
Το κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα:
«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.
Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις συμφωνίες στο Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς -λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς από τη σκοπιά ενός εναλλακτικού, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών.
Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας -και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας».