19 Απρ 2015

Η Ευρώπη δε σταματά να χτυπά "καμπανάκια" αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα βρίσκουν - Ο Μητρόπουλος μιλά ξανά για δημοψήφισμα ενώ χθες ο Στρατούλης το απέκλειε

Στα δημοσιονομικά και τα μακροικονομικά επικεντρώθηκε η συζήτηση στη συνεδρίαση του Brussels Group που ξεκίνησε χθες, Σάββατο, στο Παρίσι.

Ανατολή με Δύση Μητρόπουλος - Στρατούλης



Οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και είναι σκληρές, κάτι που έκανε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να πει στους συνεργάτες του να... "κλείσουν τα αυτιά τους", τονίζοντας χαρακτηριστικά πως κάποιοι "ποντάρουν στην αποτυχία".

Ωστόσο, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πως υπάρχει μία κοινή γραμμή τουλάχιστον όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αφού και πάλι είχαμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, μέσα σε 24 μόλις ώρες.

Κι όλα αυτά, ενώ τα "μεγάλα κεφάλια" της διαπραγμάτευσης δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με μία ενδεχόμενη κακή τροπή στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.




Δεν έχουν περάσει 24 ώρες από το πρωί του Σαββάτου, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, λέει πως ένα δημοψήφισμα δεν θα ήταν κακό... 


Ο βουλευτής τοτυ ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή καλημέρα του skai και όταν ρωτήθηκε για το ασφαλιστικό, έριξε... την "βόμβα": "Το ζήτημα του ασφαλιστικού είναι ακραία επιτακτικό. Τα μέτρα που έχει δουλέψει καιρό ο Ρωμανιάς, δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα και οι ανάγκες του ασφαλιστικού είναι πολύ άμεσες και επιτακτικές. Υπό αυτή την έννοια, έχει σημασία αυτό που προωθεί κι ο υπουργός Εργασίας, να παγώσουν οι σκληρές ρυθμίσεις των δύο ασφαλκιστικών νόμων. Άρα, λοιπόν, δεν είναι κακό να αναζητήσει ο Τσίπρας μία ειδική νομιμοποίηση είτε μέσω δημοψηφίσματος ή άλλων επιλογών αν έχει να καταλήξει σε μία συμφωνία. Υπό αυτή την έννοια όλα είναι στο τραπέζι".

"Ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος;", ρωτήθηκε αμέσως ο Αλέξης Μητρόπουλος για να απαντήσει: "Ο έντιμος συμβιβασμός δεν είναι στις προθέσεις των δανειστών. Στο τραπέζι έχουν αφήσει ένα εκβιαστικό δίλημμα". 

"Ποιο θα είναι το ερώτημα", επέμεινε ο δημοσιογράφος, με τον κύριο Μητρόπουλο να τονίζει: "Το ερώτημα θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές. Δεν θα είναι δημοσιονομικό ερώτημα, βεβαίως δεν πρέπει να είναι έξοδος από το ευρώ, διότι το χρέος πρέπει να λυθεί μέσα, άρα τα επιμέρους σημεία όποιας συμφωνίας για την οποία μάχεται σθεναρά σήμερα το οικονομικό επιτελείο".

Σαφείς προειδοποιήσεις από Σαπέν


Την ίδια ώρα, ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί για κάθε είδους... "ατύχημα". 

"Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί", επισήμανε χθες Σάββατο στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Εάν συμβεί κάτι επιζήμιο, αυτό θα είναι σοβαρό για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, όχι για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Δεν βρισκόμαστε καθόλου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια”, δήλωσε ο Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

“Μάθαμε να οικοδομούμε τείχη για να προστατευόμαστε, για να προστατεύουμε το τραπεζικό σύστημα, για να προστατεύουμε άλλες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτες, εάν κάτι συμβεί στην Ελλάδα. Επομένως η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή. Η Ευρώπη έχει προφυλαχθεί από τις ενδεχόμενες αναταράξεις. Ο κίνδυνος αφορά την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο Μισέλ Σαπέν έκανε τα σχόλια αυτά στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

“Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες της χώρες στην ευρωζώνη”, συνέχισε ο Σαπέν. “Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει μόνο ένα μνημόνιο, έχει υπογράψει συνθήκες, έχει υπογράψει δεσμεύσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν”, κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ