1 Δεκ 2015

Τίτλοι τέλους για τη V+O των Βαρβιτσιώτη-Ολύμπιου

Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την αρχή του τέλους για την άλλοτε παντοδύναμη -στο πεδίο των δραστηριοτήτων της- και αμφιλεγόμενη V+O των Θωμά Βαρβιτσιώτη
και Γιάννη Ολύμπιου σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την αγορά των υπηρεσιών επικοινωνίας, η εκπαραθύρωσή της από το ΤΑΙΠΕΔ. Με βάση τους εν λόγω κύκλους, η μη ανανέωση της σχετικής σύμβασης, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης (πέραν της οικονομικής της διάστασης για την εταιρεία), έχει και έντονη σημειολογική σημασία, αφού ουσιαστικά σηματοδοτεί αυτό που άπαντες θεωρούσαν νομοτέλεια, δεδομένου του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί γύρω από το modus operandi του πολυσυζυτημένου διδύμου. Το γεγονός, δηλαδή, ότι τα σύννεφα που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από την επιχειρηματική δράση των Βαρβιτσιώτη-Ολύμπιου πολύ γρήγορα θα προκαλούσαν ισχυρή καταιγίδα, που θα συμπαρέσυρε όλο αυτό το οικοδόμημα, το οποίο, όπως μαρτυρά όλη η οικονομική πιάτσα, θεμελιώθηκε με πολύ κρατικό χρήμα, υπόγειες -ενίοτε και σκοτεινές- διεργασίες και παραγοντισμούς περασμένων δεκαετιών, που στιγμάτισαν την οικονομικοπολιτική ζωή της χώρας.
Η απώλεια μιας τόσο σημαντικής «μπίζνας» είναι ενδεικτική του ότι ο επί πολλά χρόνια προνομιακός για τη V+O χώρος του Δημοσίου μετατράπηκε ξαφνικά σε δρόμο στρωμένο με αγκάθια για τους Βαρβιτσιώτη - Ολύμπιο, που αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται ότι χάνουν την πρωτοκαθεδρία στον κρατικό κορβανά της επικοινωνίας.
Φυσικά, η απομάκρυνση της V+O από το ΤΑΙΠΕΔ έγινε με το αζημίωτο, καθώς εισέπραξε κανονικά την αμοιβή για την τετραετή και πλέον παροχή των υπηρεσιών της, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως τα κέρδη της από το project ήταν πολλαπλά. Το πλέον προφανές είναι ο δίαυλος επικοινωνίας που ανέπτυξαν από την εμπλοκή τους στο Ταμείο με το σύνολο σχεδόν των επενδυτών και των επενδυτικών σχημάτων που διεκδικούσαν και διεκδικούν μερίδιο από την πίτα των αποκρατικοποιήσεων, εξασφαλίζοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και σχετικές συνεργασίες.
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι κάποιες από τις «δουλειές» αυτές κλείστηκαν εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα δημόσια «φιλέτα» που ενδιέφεραν τους αντίστοιχους επενδυτές. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για παράλληλες διαδρομές στα όρια της νομιμότητας, αφού, σε απλά ελληνικά, οι άνθρωποι είχαν καταφέρει να πληρώνονται και από τον... αστυφύλαξ και από τον χωροφύλαξ! Το πλέον τρανταχτό παράδειγμα είναι, βεβαίως, η περίπτωση του ΟΠΑΠ, όπου όσα συνέβησαν με τη V+O πρόσθεσαν άλλη μία μαύρη σελίδα στην εκ προοιμίου σκανδαλώδη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης του πλέον κερδοφόρου δημόσιου οργανισμού. Βλέπετε, με έναν μαγικό τρόπο οι Βαρβιτσιώτης και Ολύμπιος κατάφεραν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους τόσο στον πωλητή των μετοχών (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και στον ενδιαφερόμενο και τελικό αγοραστή (κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας), που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Emma Delta των Τσέχων και του μικρομετόχου Δ. Μελισσανίδη. Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο αμείλικτα, αν αναλογιστεί κανείς τις στενές σχέσεις του συστήματος Σαμαρά με τους Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιο, αλλά και τις εξαιρετικές επαφές του με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.
ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό μέτωπο όπου παρατηρήθηκε το συγκεκριμένο φαινόμενο, καθώς τα ίδια έγιναν και στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, με τη V+O να έχει στο «ζηλευτό» πελατολόγιό της τη Lamda Development, η οποία, ως γνωστόν, έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την έκταση του παλαιού αεροδρομίου. Μάλιστα, από το ρεπορτάζ προέκυπταν και ζητήματα αναφορικά με τις στενές σχέσεις του διδύμου με κορυφαία στελέχη του Ομίλου.
Για την ιστορία, πάντως, κατά κοινή ομολογία, η V+O ήταν σαν να μην υπήρχε καν στο ΤΑΙΠΕΔ, αφού είναι πανθομολογούμενο πως κάθε άλλο παρά έφερε απτά αποτελέσματα όσον αφορά τον αντικειμενικό στόχο της προβολής της χώρας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον. «Το παχυλό συμβόλαιο, ειδικά για την εποχή, δεν ευθυγραμμιζόταν επ’ ουδενί με τις επιδόσεις. Εκαναν το lobbying τους με τους υποψήφιους επενδυτές και από κει και πέρα τίποτα», σημειώνουν οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο.
ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ωστόσο, εκτός από την απερχόμενη V+Ο, θέμα έχει ανακύψει και με την εταιρεία που την διαδέχεται σε ό,τι αφορά την επικοινωνία του ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος για την Gravity -Τhe Newtons, η επιλογή της οποίας προκάλεσε αίσθηση και απορίες δεδομένου ότι μετρά μόλις 8 μήνες ζωής. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμηνύουν ότι οι απαντήσεις βρίσκονται στο παρεάκι της Κηφισιάς, τραπεζικής και διαφημιστικής σύνθεσης.
«Πουλούσαν» τις σχέσεις με το περιβάλλον Σαμαρά
Η πρόσβαση της V+O σε τόσο χοντρές δημόσιες μπίζνες ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις υψηλές πολιτικές γνωριμίες των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου, κυρίως στους κόλπους της Ν.Δ., αλλά και γενικότερα στο στελεχιακό δυναμικό πρώτης γραμμής του άλλοτε κραταιού δικομματισμού. Ο μεν πρώτος, βλέπετε, είναι γόνος μίας εκ των μεγαλύτερων οικογενειών της «γαλάζιας» παράταξης, με διαχρονικά ερείσματα σε αυτή, ενώ ο δεύτερος ήταν και είναι πολύ κοντά στο περιβάλλον Σαμαρά, έχοντας διατελέσει μέλος της Πολιτικής Ανοιξης, με σημαίνοντα ρόλο τότε στον τομέα της επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, οι δεσμοί του με τον Μεσσήνιο πολιτικό δεν σταματούν εκεί, καθώς η μητέρα του εργαζόταν στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Σαμαρά. Ως εκ τούτου, μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι επί κυβέρνησης Καραμανλή και Σαμαρά η V+O σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της, αφού, εκτός των άλλων, «πουλούσε» στους πελάτες και τις άριστες σχέσεις της με τα τότε κυβερνητικά στελέχη, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τα ενδιαφέροντα των επιχειρηματιών που την εμπιστεύθηκαν. Εξάλλου, ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς μύθους που κυκλοφορούσε μεταξύ πολιτικών στελεχών και δημοσιογραφικών γραφείων στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά αφορούσε την αβάντα των επίλεκτων μελών της πρωθυπουργικής αυλής στην εταιρεία των Βαρβιτσιώτη-Ολύμπιου. Οπως λεγόταν τότε, ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που έκαναν οι εξ απορρήτων συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού στα κυβερνητικά στελέχη με την ανάληψη των καθηκόντων τους αφορούσε τις θερμές προτροπές για την επιστράτευση της V+O όσον αφορά την προστασία της εικόνας τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης Σαμαρά οι δύο λομπίστες πήραν μια γερή μπίζνα, ύψους 500.000 ευρώ, για την επικοινωνιακή προβολή του ΕΟΦ. Κι όλα αυτά σε… μνημονιακούς καιρούς