25 Ιαν 2017

Πώληση F-16 Block 30: Οι “πελάτες” αυξάνονται! Η Πολωνία ζητά 96 μεταχειρισμένα F-16

Η αγορά πώλησης μεταχειρισμένων F-16 έχει για τα καλά “ανοίξει” . Στις Βαλκανικές χώρες που αναζητούν μεταχειρισμένα F-16 για να βάλουν στην άκρη τα σοβιετικής προέλευσης παλιά μαχητικά τους, έρχεται να προστεθεί...
η Πολωνία, η οποία έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια 96 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16.
Το θέμα έχει ελληνικό ενδιαφέρον, γιατί όπως έχουμε ξαναγράψει ανάμεσα στα σενάρια που έχουν εξεταστεί για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 είναι κι αυτό της πώλησης των πρώτων F-16 Block 30 που είχαμε προμηθευτεί. Αυτά τα αεροσκάφη δεν θα εκσυγχρονιστούν κι αυτό είναι απόφαση οριστική. Υπήρχε και υπάρχει η σκέψη να πουληθούν σε χώρες που ενδιαφέρονται. Το κέρδος εκτός από τα χρήματα που θα μπουν στο ταμείο έχουν να κάνουν και με τις αναβαθμίσεις-εκσυγχρονισμούς που θα ζητήσουν σίγουρα οι “πελάτες”. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στην ΕΑΒ.
Ο προηγούμενος Α/ΓΕΑ Χρήστος Βαίτσης ήταν αντίθετος στην προοπτική πώλησης των αεροσκαφών επικαλούμενος τις καλές διαθεσιμότητες που είχαν. Από την άλλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, φαίνεται να ΄χει πειστεί για την προοπτική πώλησης.
Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε γρήγορα μια απόφαση, γιατί υπάρχουν κι άλλες πολλές χώρες που μπορούν να πουλήσουν μεταχειρισμένα F-16 στις χώρες που ενδιαφέρονται. Η Πορτογαλία ήδη κάλυψε τις ανάγκες της Ρουμανίας.
http://www.militaire.gr/