4 Φεβ 2017

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΚΙΝΑΣ – ΗΠΑ! Το Πεκίνο κατηγορεί ανοικτά την Ουάσιγκτον – Τι είπε ο υπουργός Αμυνας του Τραμπ και άναψε τα αίματα



Matis

Αρχίζει να θερμαίνεται το μέτωπο Κίνας – ΗΠΑ μετά τις απειλές Τραμπ, όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.
Το Πεκίνο κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι αποσταθεροποιούν
την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μετά τις δηλώσεις του νέου αμερικανού υπουργού Άμυνας για νησιά που διεκδικούν τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο, ο υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέιμς Μάτις, επανέλαβε πως το αρχιπέλαγος των Σενκάκου (Ντιαογιού για τους Κινέζους) στην Ανατολική Σινική Θάλασσα καλύπτεται από τη στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Η Κίνα και η Ιαπωνία διεκδικούν αμφότερες αυτό το μικροσκοπικό και ακατοίκητο αρχιπέλαγος.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε υποστηρίζοντας πως η ιαπωνο-αμερικανική συνθήκη είναι «ένα προϊόν του ψυχρού πολέμου» που δεν πρέπει «να μειώσει την εδαφική κυριαρχία της Κινάς και τα νόμιμα δικαιώματά της».
«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να υιοθετήσει μια υπεύθυνη στάση, να σταματήσει τις εσφαλμένες δηλώσεις για την κυριαρχία στα Ντιαογιού και να αποφύγει να περιπλέξει περισσότερο το ζήτημα αυτό αποσταθεροποιώντας την κατάσταση στην περιφέρεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λου Κανγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Τα Ντιαογιού «αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας από τους αρχαίους χρόνους», υπογράμμισε.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα ομόλογό του, ο Μάτις διαβεβαίωσε σήμερα πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την ιαπωνική διοίκηση αυτών των νησιών και ως εκ τούτου ισχύει το άρθρο 5 της αμερικανο-ιαπωνικής συνθήκης ασφαλείας».
Το άρθρο αυτό δεσμεύει το Τόκιο και την Ουάσινγκτον να απωθήσουν οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του ιαπωνικού εδάφους ή εδαφών υπό ιαπωνική διοίκηση.
Η κυβέρνηση του προηγούμενου αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι τα νησιά αυτά αποτελούν τμήμα των εδαφών που καλύπτονται από την αμυντική συνθήκη που συνδέει τις δύο χώρες. Αντιθέτως οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση στη διένεξη αναφορικά με την κυριαρχία επ” αυτών των εδαφών.
Δεν στέλνουν περισσότερες ένοπλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε σήμερα πως δεν κρίνει αναγκαία αυτή την στιγμή την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Μέση Ανατολή για να αντιμετωπιστεί η «ανυπακοή» του Ιράν, αλλά προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα αγνοήσει τις δραστηριότητες της Τεχεράνης.
Χθες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις ενάντια σε 13 πρόσωπα και 12 οντότητες του Ιράν λίγες ημέρες αφότου ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει την Τεχεράνη για τη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου.
Μιλώντας από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε πως δεν κρίνει απαραίτητες ευρείες στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στην Νότια Σινική Θάλασσα για να αντιμετωπιστεί η «δυναμική συμπεριφορά» της Κίνας, επικρίνοντας όμως σφοδρά το Πεκίνο ότι «καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών στην περιοχή».
«Επί της παρούσης δεν βλέπουμε καθόλου την ανάγκη για μεγάλες στρατιωτικές κινήσεις» τόνισε ο Μάτις, υπογραμμίζοντας ότι το επίκεντρο πρέπει να δοθεί στην διπλωματία.
Το Ιράν υποστηρίζει την τρομοκρατία λέει ο Μάτις
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε σήμερα στο Τόκιο πως το Ιράν είναι το κράτος που προσφέρει τη σημαντικότερη υποστήριξη στην τρομοκρατία, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
«Όσον αφορά το Ιράν, είναι το μεγαλύτερο κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο», δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψης στο Τόκιο ο επικεφαλής του Πενταγώνου προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί αυτή τη στιγμή πως χρειάζεται να ενισχυθεί ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή.
http://www.crashonline.gr/