19 Φεβ 2017

Η στρατηγική της Φώφης, η “δεξιά παρένθεση” και οι νέες εκλογές με απλή αναλογική

Λάζαρος Καλλιανιώτης

Η Φώφη Γεννηματά δέχεται εσχάτως κριτική από στελέχη που κινούνται στον χώρο του Κέντρου, για τις ίσες αποστάσεις που κρατάει έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ίσες αποστάσεις είναι μια περίπου αυταπόδεικτη αλήθεια.
Μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αλήθεια ωστόσο είναι ότι, οι επικρίσεις προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά, από στελέχη του Κέντρου που φλέρταραν το προηγούμενο διάστημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να ενταχθούν ή να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία.
Και αυτή είναι από μόνη της μια στρατηγική επιτυχία για την κόρη του Γιώργου Γεννηματά. Έβγαλε στο ξέφωτο τους “πρόθυμους”, εκείνους που δεν θα δίσταζαν να συνεργαστούν και πάλι με τη Νέα Δημοκρατία, παρά την οδυνηρή εμπειρία της περιόδου 2012-2015, που οδήγησε ουσιαστικά στην απόλυτη πολιτική εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ.
Η Φώφη Γεννηματά ωστόσο πέτυχε και κάτι ακόμη. Καθιστά εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ρυθμιστή των επόμενων εκλογων. Και… των μεθεπόμενων. Εξηγούμαστε: Η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά είναι “win-win” για το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που ο βέβαιος νικητής των επόμενων εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα έχει ανάγκη τη Φώφη Γεννηματά για να συγκροτήσει κυβέρνηση.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η ίδια θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη Νέα Δημοκρατία, μονάχα αν στην κυβέρνηση μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που πρακτικά φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι εύλογο και προφανές ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Μόνο που εκείνες, οι δεύτερες εκλογές, θα διεξαχθούν με τον νόμο της απλής αναλογικής. Και, με αναμενόμενη την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, θα ευνοηθούν λόγω του συγκεκριμένου εκλογικού νόμου τα υπόλοιπα κόμματα. Δηλαδή κυρίως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη “δεξιά παρένθεση” στην επανάληψη των εκλογών με απλή αναλογική, εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά κερδίζει ήδη τις εντυπώσεις. Πάνω από όλα όμως, κερδίζει… χώρο και χρόνο για το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να επιστρέφει από την πολιτική εξορία.
υστερογραφα