15 Φεβ 2017

CELEBRITY ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ

Κανονικά το παιχνίδι του ψυχρού πολέμου κάνει η Τουρκία. Και άμα λάχει, σε κάθε ευκαιρία, την πάει τη δουλειά μέχρι το κόκκινο. Θα βγει μια πατσαβούρα της showbiz βαράτε με κι ας κλαίω να μιλήσει για την... προκλητικότητα της Τουρκίας;

Κι αν προκύψει αυτό, δεν είναι το χειροτερο.
Είναι το άλλο. Επιτόπου τα ηλεκτρονικά μέσα θα δώσουν βήμα στην ηθοποιό κομπάρσα σε σήριαλ της σάχλας. Ποιά είναι η γνώμη της ανύπαρκτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επειδή η ανύπαρκτη ή ο ανύπαρκτος γάμα εθνικής τηλεπαρουσιαστής που θα κάνει το σχετικό σχόλιο θεωρείται... celebrity.
Τι θα πει αυτό; Στα πεταχτά το μαθηματάκι ξένων γλωσσών. Στα αγγλικά, λοιπόν, celebrate σημαίνει γιορτάζω. Ακόμα ενθουσιάζομαι, χαίρομαι π.χ. τις απόκριες, τα γενέθλια μου, τη νίκη της ομαδάρας μου στο ντέρμπυ.

Celebrate, για να πλησιάσουμε το νόημα της λέξης, σημαίνει και ιερουργώ. Συμμετέχω στη θεία λειτουργία της θρησκείας μου. Και υμνώ. Και δοξολογώ. Τέλος πάντων, δεν είναι ένα ρήμα με ρηχή έννοια, ανάλαφρη, τσαχπίνικη.

Celebrated είναι ο διάσημος. Ο φημισμένος. Ο ονομαστός. Μια προσωπικότητα, όμως. Όχι ο τίποτας, μόνον γιατί τον ξέρουν. Όχι κάποιος που δεν έχει κάνει κάτι σπουδαίο, σοβαρό, άξιο λόγου.

Στην Ελλάδα δεν το έχουν σε τίποτα να δημοσιεύσουν τις απόψεις ενός χάλια, μιας κουτσής Μαρίας, κάποιου της πλάκας π.χ. για τον Σόιμπλε, για το μνημόνιο, για τον Τραμπ. Φοβερά πράγματα. Επειδή θεωρούν ότι ο εν λόγω χάλιας είναι σελέμπριτης.

Η Μαρία Ηλιάκη, για παράδειγμα, είναι σελέμπριτυ. Η Μαρία Κορινθίου. Η Σίσυ Χρηστίδου. Κυρίες με το όποιο κοινωνικό και επαγγελματικό εκτόπισμα, όμως δεν τις τοποθετείς στο κάδρο της σελεμπριτοσύνης, χωρίς αυτό να τις μειώνει. Ποιό είναι το αξιοσημείωτο που έχουν κάνει στη ζωή τους για να τους αποδίδουν τον... τίτλο, το χαρακτηρισμό της σελέμπριτυ;

Αντιληπτό ότι δεν κρίνουμε πρόσωπα, αλλά τη γελοία και φτηνή συμπεριφορά των μήντια. Η κυρία Μαίρη Συνατσάκη είπε υποστηρίζω τους πρόσφυγες. Τους ομοφυλόφιλους. Κι έγινε θέμα. Επειδή το κορίτσι, και δεν φταίει η ίδια, θεωρείται... σελέμπριτυ. Επειδή δεν υπάρχουν, κι αν υπάρχουν ποιός ασχολείται μαζί τους, άτομα με μέγεθος στην τέχνη. στην επιστήμη, να μας πουν αυτό που... τολμάει η celebrated Μαίρη Συνατσάκη, δεύτερο τραπέζι πίστα σε εκπομπή ανύπαρκτης τηλεθέασης.
http://www.apodytiriakias.gr