16 Ιουν 2017

Θεσσαλονίκη: Ορκοι χωρίς Ευαγγέλιο στα δικαστήρια!

Τραγελαφικές καταστάσεις στην Ελλάδα της κρίσης. Η ανέχεια και οι... περικοπές φαίνεται ότι «ακούμπησαν» και τη Δικαιοσύνη, καθώς πλέον δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για Ευαγγέλια στις αίθουσες των δικαστηρίων!

Για του λόγου το αληθές, χθες σε συνεδρίαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα 341, η δικαστής, απευθυνόμενη σε μάρτυρα που κατέθετε ενώπιον της έδρας για υπόθεση οικονομικής διαφοράς, είπε χαρακτηριστικά: «Ορκιστείτε στο Ευαγγέλιο, αν και δεν υπάρχει. Ας κάνουμε ότι βρίσκεται εκεί»!
Με απορία ο μάρτυρας αποκρίθηκε «ορκίζομαι, ορκίζομαι» και η διαδικασία συνεχίστηκε σαν να μη συνέβαινε τίποτα!

Το φαινόμενο αποτελεί σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στα ακροατήρια της Θεσσαλονίκης, όπου τα Ευαγγέλια είτε εξαφανίστηκαν, τουτέστιν κλάπηκαν από διάφορους επιτήδειους, που συνήθως τα μεταπωλούν σε παζάρια με μεταχειρισμένα βιβλία, είτε απλώς αποσύρθηκαν, καθώς λόγω παλαιότητας είχαν χρησιμοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οπότε η φράση «το δεξί σας χέρι στο Ευαγγέλιο για να δώσετε θρησκευτικό όρκο» δείχνει να έχει χάσει το νόημα που είχε παλιότερα, γεγονός που, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, μπορεί να επιδρά αρνητικά ακόμη και στην εξέταση των μαρτύρων! Ειδικότερα, ο όρκος στο Ευαγγέλιο είχε μια βαρύτητα προκειμένου να αποφευχθεί η ψευδομαρτυρία. Ωστόσο, τώρα που τα Ευαγγέλια... απουσιάζουν από τις αίθουσες, ενδεχομένως κάποιοι μάρτυρες να καταθέτουν ψευδώς με μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς πολλές τύψεις.
δημοκρατια