15 Ιουν 2017

Όλα για όλα στο Eurogroup: Ή θα πάρουμε τη δόση ή οδηγούμαστε σε αδιέξοδο


Στο Λουξεμβούργο θα γίνει ακόμα μια συνεδρίαση του Eurogroup (τις 16:00 ώρα Ελλάδος) , για το ζήτημα που πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό στις συνεδριάσεις: Η Ελλάδα θα δεχθεί ..
τους σκληρούς όρους των δανειστών (δόση, παρουσία ΔΝΤ χωρίς δάνειο, χρέος αργότερα) ή θα αρνηθεί αφήνοντας νέα εκκρεμότητα;
Η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της: Προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί από την επικοινωνιακή του αίγλη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να αρνηθεί για μια ακόμη φορά την «προσφορά» στο σημερινό Eurogroup και να παραπέμψει τις αποφάσεις για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις 22 Ιουνίου, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί αρκετές φορές.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτή την επιλογή της μεταφοράς της εκκρεμότητας στην αξιολόγηση ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής, σε περίπτωση που δεν προκύψει λύση στο Eurogroup.
Η αιτιολογία που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι σαφής: Αν, είπε ουσιαστικά πίσω από τις… λέξεις ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αυτό που μας προσφερθεί είναι μια επανάληψη της πρότασης Σόιμπλε που απορρίψαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τότε θα την απορρίψουμε εκ νέου και θα μεταφέρουμε το ζήτημα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, όπου οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη των πράξεών τους.
Η ατζέντα της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο
Με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα και θα ολοκληρωθούν με τη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στις 16:00.
Πριν από το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών, του λεγόμενου EuroWorking Group. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων τις περασμένες ημέρες αυτή αναμένεται να είναι θετική, ξεκλειδώνοντας την επόμενη δόση δανείων.
Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης, τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, θα συζητηθεί η λύση της σταδιακής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η έγκριση «επί της αρχής» ενός προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δις. Η εκταμίευση αυτή καθεαυτή αναμένεται να γίνει εγκαίρως για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια.
Στις 13.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της Ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα. Στις 3.30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ. Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.
Με Λαγκάρντ και Ντράγκι το σημερινό Eurogroup
Στη συνεδρίαση του Εurogoupτο  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπροσωπήσει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με τον Πολ Τόμσεν. Η στάση του ΔΝΤ είναι ευρέως γνωστή, καθώς έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα αν δεν αποφασιστούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Σημειώνεται πως παρόλα τα παραπάνω, το ΔΝΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει θετική εισήγηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Εκτός από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Σε περίπτωση συμφωνίας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα.
Αναπάντητες κλήσεις του Τσίπρα παντού
Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών.
Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.
Τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου για τη «γραμμή»
Πηγές αναφέρουν πως η επιμονή του πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του να μεταφερθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής έχει προκαλέσει «μουρμούρα» τόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, όσο και γενικότερα στο κόμμα με έμφαση στο ζήτημα να δίνεται ιδιαίτερα από μερίδα βουλευτών που πρόσκεινται στην πτέρυγα των «53.
Από την άλλη αν και Γερμανία και  Βρυξέλλες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αρμόδιο για το ελληνικό θέμα είναι το Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει το πόσο έγκυρο είναι το σενάριο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου και ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Τι λέει ο Σόιμπλε για τα… τηλεφωνήματα Τσίπρα
Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από δύο ημέρες έστειλε με τον γνωστό του τρόπο το μήνυμα ότι το ελληνικό ζήτημα είναι αρμοδιότητας του Eurogroup και μόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί συνέχεια στην Άνγκελα Μέρκελ και εκείνη του απαντά «Αλέξη, αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών».
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουρκ Βαϊσγκέρμπερ, απαντώντας σχετικά με τη συγκεκριμένη ελληνική πρόθεση, τόνισε ότι ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο νωρίτερα , Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε με νόημα ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου»!