24.6.17

ΟΙΚΟΣ MOODY’S! Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας

moodys-1496248606
Αναβαθμισμένη κατά μία βαθμίδα είναι η  πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Caa2 από Caa3 από τον οίκο Moody’s.
Η «βελτίωση» των προοπτικών
έρχονται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους δανειστές.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε σε θετικό από σταθερό το outlook, κρίνοντας ως θετική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την συνεπακόλουθη αποδέσμευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι οι εξής:
-Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και η αποδέσμευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέραν του γεγονότος ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις επερχόμενες λήξεις χρέους, η Moody’s θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί θετικό μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.
-Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης της αναλογίας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ.
O Moody’s αναμένει ότι η αναλογία δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά, λόγω των συνεχιζόμενων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
-Τα πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας. «Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, o Moody’s αναμένει να δει ανάπτυξη φέτος και την επόμενη χρονιά, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτική απώλεια ΑΕΠ άνω του 27% από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα».