15 Ιουλ 2017

Σάλος με την εμπλοκή της γερμανικής Daimler στο σκάνδαλο χειραγώγησης ρύπων

Εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο παραποίησης τιμών ρύπων σε μηχανές ντίζελ μετά τη VW είναι και ο γερμανικός κολοσσός αυτοκινήτων Daimler, μαμά εταιρεία της Mercedes-Benz. Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών για παραποίηση των ρύπων σε ντιζελοκίνητα, οι γερμανικές αρχές προέβησαν εντελώς αιφνιδιαστικά, σε μια άνευ προηγουμένου έφοδο…  σε 11 διαφορετικές εγκαταστάσεις και κτήρια της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Στουτγάρδη, που είναι και η έδρα της. Στόχος τους να εντοπίσουν στοιχεία που να εδραιώνουν υπόνοιες για παραποίηση τιμών ρύπων σε μηχανές ντίζελ.

Οι υποψίες αυτές φαίνεται τελικά να έχουν βάση. Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Süddeutsche Zeitung, της Βόρειας και Δυτικής Ραδιοφωνίας, οι επιφορτισμένοι με τις ανακρίσεις υπεύθυνοι διαθέτουν σοβαρά στοιχεία ότι η Daimler, επί σχεδόν μια δεκαετία, διέθετε στην αγορά αυτοκίνητα με συστήματα εκπομπών ρύπων άνω του επιτρεπόμενου ορίου.

Σημειωνεται οτι η VW έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 22,6 δις ευρώ σε χρηματικές ποινές και αποζημιώσεις. Πέρυσι, και μετά από πιέσεις του υπουργείου Μεταφορών, η Daimler απέσυρε από την κυκλοφορία 250.000 οχήματα λόγω υπερβολικών εκπομπών ρύπων.


Πηγή: Deutche Welle