24 Αυγ 2017

Σνομπάρει την Τουρκία κι αρχίζει γεωτρήσεις στην Κύπρο η ENI

Η τολμηρή ανακοίνωση της ιταλικής ενεργειακής εταιρίας ENI ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη (ΑΟΖ) παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας
γετρήσεις οι οποίες αφορούν τα «οικόπεδα» 3, 8, αλλά και το 6, αποδεικνύει ότι δεν ανησυχεί για τις τουρκικές απειλές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής εταιρίας υδρογονανθράκων, Τσαρλς Έλληνας στις 21 Αυγούστου.
Η ENI έχει υπομνήσει προς την κυβέρνηση της Κύπρου, ότι έχει εξετάσει λεπτομερώς τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και θεωρεί τις θέσεις της χώρας απόλυτα συμβατές με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Δίκαιο της θάλασσας.
Με αυτό ως δεδομένο, τόσο η ιταλική ENI όσο και ο εταίρος της, η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total, είναι πλήρως καλυμμένες και θα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό τους όπως έχει αποφασιστεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil που αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο «Ονισήφορος» το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Η ελληνική πλευρά δείχνει να εκτιμά ότι παρότι δεν θα αλλάξει κάτι στην πολιτική εκτόξευσης απειλών από την πλευρά της Τουρκίας, είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει κλιμακώνοντας περαιτέρω, με στόχο να μπλοκάρει τα προγράμματα γεωτρήσεων των εμπλεκομένων εταιριών.
http://www.defence-point.gr/