21 Σεπ 2017

Η Ελλάδα ιδρύει Γενικό Προξενείο στο ιρακινό Κουρδιστάν λίγο πριν το δημοψήφισμα – Στη γραμμή Ισραήλ και η χώρα μας – Μετέβη εσπευσμένα ο Έλληνας πρέσβης στο Ερμπίλ!

Κίνηση με τεράστια στρατηγική σημασία έπραξε η διπλωματική υπηρεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ, με την απόφαση της να αναβαθμίσει την παρουσία της στο ..
ιρακινό Κουρδιστάν από εμπορικό γραφείο σε Γενικό Προξενείο δείχνοντας τις προθέσεις της στην Άγκυρα.
Ο Έλληνας πρέσβης στο Ιράκ, κ. Διονύσιος Κυβέτος , επισκέφθηκε εσπευσμένα την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν Ερμπίλ και ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το γραφείο που υπάρχει σήμερα στην περιοχή του Κουρδιστάν, σε Γενικό Προξενείο.
Ο κ. Κυβέτος  συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Τμήματος της Περιφέρειας του Κουρδιστάν Εξωτερικών Σχέσεων (DFR) Φαλάχ  Μουσταφά και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και το επερχόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής του Κουρδιστάν, το οποίο έχει  προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου , σύμφωνα με το γραφείο τύπου του DFR.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Έλληνας διπλωμάτης υπογράμμισε την κυβέρνηση στην απόφαση της Αθήνας να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της στην περιοχή του Κουρδιστάν από το Εμπορικό Γραφείο σε  Γενικό Προξενείο, χαροποιώντας και τους Κούρδους αξιωματούχους .
Η απόφαση έρχεται μερικές ημέρες πριν  ο λαός του ιρακινού Κουρδιστάν πραγματοποιήσει ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του.
Ο Mustafa εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ελλάδας και ανέφερε την πλήρη υποστήριξη της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στην Αθήνα.
Ο κ.Κυβέτος εξήρε το ρόλο των κουρδικών δυνάμεων Peshmerga στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS) και τις προσπάθειες της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στην φιλοξενία 1,8 εκατομμυρίων προσφύγων  και εκτοπισμένων ατόμων .
Οι Έλληνες διπλωμάτες κινήθηκαν έστω και για μια φορά μετά από πολλά χρόνια με γνώμονα το εθνικό  συμφέρον και όχι τις απαιτήσεις του δικτάτορα Ερντογάν, ο οποίος απειλεί με εισβολή στην συγκεκριμένη περιοχή.
H Άγκυρα κλιμακώνει εδώ και δύο ημέρες την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα που έχει κηρύξει η αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία της περιοχής στις 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας στρατιωτικά γυμνάσια με πυροβόλα όπλα και άρματα μάχης κατά το μήκος των νότιων συνόρων της και τονίζοντας ότι η διάλυση των γειτονικών χωρών της μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.
Ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στην τουρκική πρωτεύουσα ότι το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου εγείρει έναν μεγάλο κίνδυνο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα λάβει «κάθε απαραίτητο μέτρο» για να αποτρέψει παρόμοια βήματα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας της όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.
Η περιοχή του Κουρδιστάν αποτελεί ημιαυτόνομη ομοσπονδιακή περιοχή του Ιράκ έχει πολλές από τις διπλωματικές  σχέσεις με πολλές χώρες  τα τελευταία χρόνια.
Από το  2007 έχουν ανοίξει  38 ξένα προξενεία και αντιπροσωπείες στην περιφέρεια του Κουρδιστάν και ο  αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται.
Πρόσφατα, οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Σρι Λάνκα αποφάσισαν να ανοίξουν προξενεία στην περιοχή του Κουρδιστάν για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων.
Η ελληνική κίνηση σίγουρα δεν ξέφυγε της προσοχής της Άγκυρας και εκτιμάται ότι σύντομα θα δούμε την αντίδραση των νέο-οθωμανών …πολύ σύντομα.
http://www.pentapostagma.gr