22 Ιαν 2018

Το συλλαλητήριο που στρίμωξε τα κομματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και νεο ΠΑΣΟΚ– Ήττα του Αρχιεπισκόπου...

Το μήνυμα του χθεσινού συλλαλητήριου είναι ηχηρό καθώς πρόκειται για μία καθαρά κινηματική διαδικασία που ήρθε χωρίς να υπάρχει μία ουσιαστική οργανωτική δομή ή μία στιβαρή ηγεσία.
Διότι μοιάζει, τουλάχιστον, φαιδρό να υποθέσει κανείς ότι τα κόμματα που εμφανώς στήριξαν την κινητοποίηση θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τόσες χιλάδες κόσμου ή ό,τι το όνομα του Φραγκούλη Φράγκου ήταν ικανό να βγάλει τους Θεσσαλονικείς στους δρόμους. Κι αν κάτι θα πρέπει να προβληματίσει το πολιτικο προςωπικό στην Αθήνα είναι η έντονη πολεμική για τους πολιτικούς που απέπνεε το συλλαλητήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο «μακεδονομάχος» Ζουράρις δέχθηκε επίθεση ενώ αρκετοί βουλευτές ήρθαν αντιμέτωποι με τη «μουρμούρα» των συγκεντρωμένων.
Υπό την έννοια αυτή, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το χθεσινό συλλαλητήριο σάρωσε το πολιτικό κατεστημένο και προκάλεσε μεγάλη ήττα στον Αρχιεπίσκοπο.Πληροφορίες newpost.gr
Η κυβέρνηση «διάβασε» λάθος το συλλαλητήριο
Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του αντιμετώπισαν το Σκοπιανό κυρίως ως ζητήμα που θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικές έριδες στη Ν.Δ. και, δευτερευόντως, ως ένα εθνικό θέμα που, όντως, χρήζει επίλυσης. Κατέβαλαν δε το τελευταίο διάστημα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υποβαθμίσουν τη δυναμική του συλλαλητηρίου. Η κυρίαρχη κυβερνητική αφήγηση από το μεσημέρι της Κυριακής έκανε λόγο για γραφικά ή ακραία στοιχεία. Τέτοια υπήρξαν, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποτελούσαν την πλειοψηφία. Πλέον η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί, εκτός από τις δημοσκοπήσεις, και ένα πολύ ηχηρό μήνυμα ενόψει μάλιστα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με το Σκοπιανό ομόλογό του στο Νταβός.

«Πλάτη» στην Εκκλησία
Στους ηττημένους κάλλιστα περιλαμβάνεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Μετά τη δημοσίευση της αρχικής θέσης εναντίον της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του, ο Αρχιεπίσκοπος μάλλον αστόχησε στις επιλογές του. Ενεπλάκη – ενδεχομένως εξαιτίας της προσωπικής σχέσης που έχει πλέον αναπτυχθεί με τον πρωθυπουργό – σε έναν πολιτικό ρόλο, αφού έσπευσε να καλέσει τους πολίτες να μην μετάσχουν στα συλλαλητήρια και αποδέχθηκε να ενημερωθεί για το ζήτημα από τον πρωθυπουργό πρώτος, πριν από τους πολιτικούς αρχηγούς ή ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ.κ. Ιερώνυμος είδε, τελικά, ότι η γραμμή του όχι μόνον δεν έγινε αποδεκτή αλλά ότι, επί της ουσίας, δεν ελέγχει τη Σύνοδο. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και επιπλέον δέκα ακόμα ιεράρχες αγνόησαν το κάλεσμά του και έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο, τον Μεσογαίας έστειλε μήνυμα στους συγκεντρωμένους, ο Καλαβρύτων εμφανίστηκε να περιστοιχίζεται από στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Μήνυμα στα κόμματα
Το χθεσινό συλλαλητήριο έστειλε, όπως προειπώθηκε, ένα ηχηρό μήνυμα και στα κομματικά επιτελεία, καθώς πλέον τίποτε δεν είναι ίδιο στο διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο «Σκοπιανό». Το συλλαλητήριο είχε ακραιφνώς «αντιπολιτικό – αντικομματικό» χαρακτήρα («αλήτες, προδότες, πολιτικοί» ένα από τα βασικά συνθήματα), αίσθημα που επιχείρησαν να «φουντώσουν» με τις παρεμβάσεις τους αρκετοί εκ των ομιλητών. Παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν κεφαλαιοποίησε κάτι το κόμμα του Πάνου Καμμένου καθώς πέραν των δημόσιων δηλώσεων εναντίον της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία», χρεώνεται τη συγκυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα. Είναι, επίσης, εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορούν να καρπωθούν κάτι η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη που, επίσης, στήριξαν την κινητοποίηση.
Η κεντροαριστερά πάλι έχει μόνον να φιλοδοξεί ότι μπορεί να εκφράσει τους «σκεπτόμενους», με την επισήμανση ωστόσο ότι το «Σκοπιανό» είναι ένα θέμα που προκαλεί πολύ «συναίσθημα» που υπερβαίνει κομματικές επιλογές και πολιτικές ταυτίσεις.
Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, η περαιτέρω στάση της θα κρίνει εάν θα αφήσει περιθώριο για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της, με αφορμή το «μακεδονικό». Η στάση της υπήρξε, τουλάχιστον ως προς το συλλαλητήριο, επαμφοτερίζουσα καθώς η κεντρική αντίληψη ήταν, μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, ότι η συμμετοχή θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, γεγονός που έκανε και πολλά από τα προβεβλημένα στελέχη με «εθνικό» λόγο να αποφύγουν να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα, άλλωστε, για τη Ν.Δ. είναι ότι στο συλλαλητήριο δεν απορρίφθηκαν μόνον οι χειρισμοί του Αλ. Τσίπρα στο ζήτημα αλλά και συνολικά το ενδεχόμενο μίας λύσης με σύνθετη ονομασία. Αυτή δηλαδή που αποτέλεσε τη βασική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον μέχρι χθες.
απο το πενταποσταγμα