21 Ιουλ 2018

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Η Ρωσίδα Μαρία Μπούτινα που αποσπούσε πληροφορίες από Ρεπουμπλικανούς με «όπλο» το σεξ

Για κάποιους η κοκκινομάλλα Ρωσίδα ήταν ένα από τα πρόσωπα που στηρίζει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Για άλλους ήταν δημοσιογράφος. Υπήρχαν και εκείνοι που νόμιζαν ότι πρόκειται για μια απλή φοιτήτρια. ...
Όμως για την αμερικανική κυβέρνηση είναι μία κατάσκοπος. Ο λόγος για την 29χρονη Ρωσίδα Μαρία Μπούτινα.
Η 29χρονη από τη Σιβηρία προφυλακίστηκε καθώς φέρεται να κατασκόπευε την ελίτ των Ρεπουμπλικανών με το καλύτερο όπλο που θεωρούσε ότι διέθετε: το σεξ. Η Μπούτινα φέρεται να αποπλανούσε Ρεπουμπλικανούς και άλλους παράγοντες προκειμένου να τους αποσπά πληροφορίες.
Οι Αμερικανοί εισαγγελείς διέταξαν την κράτησή της μετά την κατηγορία των αμερικανικών ομοσπονδιακών εισαγγελέων ότι διατηρούσε σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Η Μαρία παρακολουθούνταν από το 2015 από το FBI. Ωστόσο ο δικηγόρος της δηλώνει πως πρόκειται για μια απλή φοιτήτρια που δεν έχει σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες.
Η 29χρονη φέρεται να διατηρούσε σχέσεις με υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο. Μάλιστα, πριν συλληφθεί είχε προγραμματίσει να αποδράσει από την Ουάσινγκτον: είχε κάνει αίτηση για βίζα που θα της επέτρεπε να ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ ενώ είχε μεταφέρει και 3.500 δολάρια σε λογαριασμό στη Ρωσία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει ένα email της Μαρίας Μπούτινα στο οποίο αναφέρει ότι πρέπει να αναπτυχθούν σχέσεις με την μεγαλύτερη οργάνωση προάσπισης του δικαιώματος οπλοκατοχής καθώς είναι ο «μεγαλύτερος χορηγός των εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο» και χορηγός της Διάσκεψης Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (Conservative Poltical Action Conference) για να προωθηθούν οι αμερικανόρωσικές σχέσεις
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Μπούτινα έχει πολλές φωτογραφίες στο Facebook με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Αλεξάντρ Τόρσιν. Πηγή προσκείμενη στον Τόρσιν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Μπούτινα εργαζόταν ως βοηθός του. Άλλα μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι η Μπούτινα είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τον Τόρσιν.  Ο ίδιος ο Τόρσιν αρνήθηκε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, όπως και η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Ήταν στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 όταν η Μαρία είχε παρουσιάσει στο πανεπιστήμιο την εργασία «Ποια θα είναι πιθανόν η εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ όσον αφορά στην Ρωσία;». Μάλιστα, σε βίντεο που έχει αναρτήσει στο YouTube, η Μπούτινα φαίνεται τον Ιούλιο του 2015 τον Ντόναλντ Τραμπ που τότε ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αν θα υποστήριζε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που εκλεγόταν πρόεδρος.
Την υπόθεση της Μαρίας Μπούτινα δεν την έχει αναλάβει ο εισαγγελέας που χειρίζεται το θέμα της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές, αλλά οι Αρχές της Κολούμπια.
Πάντως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η 29χρονη είχε βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» αφού Δημοκρατικοί γερουσιαστές,  μέλη της Αμερικανικής Επιτροπής Αντικατασκοπείας που ερευνά τις όποιες σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων με την Ρωσία, είχαν κατά το παρελθόν υποδείξει την Μπούτινα ως πρόσωπο που παρουσιάζει σχετικό ενδιαφέρον, απαιτώντας από τους Ρεπουμπλικάνους να την προσάγουν για ανάκριση. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα τους, υποστηρίζοντας εσωκομματικά ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.
H Μαρία Μπουτίνα γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1988 στην περιοχή Barnaul της Σιβηρίας. H μητέρα της ήταν μηχανικός και ο πατέρας της επιχειρηματίας που δημιούργησε μια επιχείρηση επίπλων. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο κρατικό πανεπιστήμιο του Altai. Το 2011, μετακόμισε στη Μόσχα και πώλησε έξι από τα επτά καταστήματα επίπλων της για να ξεκινήσει διαφημιστικό γραφείο. Η υπόθεση της θυμίζει την Ρωσίδα κατάσκοπο Άννα Τσάπμαν που με «όπλο» το σεξ προσέγγιζε Αμερικανούς πράκτορες και αποσπούσε πληροφορίες.
ελευθερος τυπος