21 Οκτ 2018

Ελλείψει βροχής, η στάθμη του Ρήνου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που έφτασε ποτέ

Επιχειρήσεις και πλοία έχουν σταματήσει, ναυάγια ανακαλύπτονται, ακόμη και μια βόμβα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου: η στάθμη του Ρήνου έχει φθάσει σήμερα στο χαμηλότερο σημείο της στην Ιστορία, καθώς πάνε μήνες που δεν έχει βρέξει στη Γερμανία.

Με 77 εκατοστά στην Κολωνία, κατερρίφθη σήμερα το προηγούμενο ρεκόρ χαμηλής στάθμης των 81 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 2003, σύμφωνα με τον StEB, τον δημοτικό οργανισμό επεξεργασίας του νερού σ' αυτή την πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η επιστροφή της βροχής, που έχει προαναγγελθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, δεν αναμένεται να αρκέσει για να ανέβει η στάθμη του ποταμού.
Ρεκόρ χαμηλής στάθμης ή μετρήσεις κοντά στα χαμηλά ρεκόρ καταγράφηκαν και σε άλλα σημεία μέτρησης στον ποταμό.
Η κατάσταση έχει πλέον οικονομικό αντίκτυπο, καθώς τα πλοία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και ο Ρήνος είναι μια σημαντική αρτηρία ποτάμιων μεταφορών για πολλούς τομείς της οικονομίας στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία.
Ακόμη και το μικρό πλεούμενο που μεταφέρει τους τουρίστες στον πύργο του Πφάλτσγκράφενσταϊν, ο οποίος βρίσκεται πάνω σ' ένα μικρό νησί του Ρήνου, δεν μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ακόμη ο ενεργειακός όμιλος RWE δεν είναι σε θέση να εφοδιάσει με άνθρακα τον σταθμό παραγωγής του Χαμ. Τα πλοία δεν μπορούν να μεταφέρουν τα συνήθη φορτία.
Η πανίδα του ποταμού έχει πληγεί επίσης. Οι βιολόγοι εκφράζουν φόβους πως τα πουλιά που ζουν στις όχθες δεν μπορούν να βρουν τροφή.
Η αισθητή πτώση της στάθμης φέρνει εξάλλου ανακαλυψεις ναυαγίων ή και τελείως διαφορετικών αντικειμένων. Στην Κολωνία, μια βόμβα 50 κιλών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε την εμφάνισή της και πρόκειται να εξουδετερωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο μεταξύ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των πλοίων.
Οι θερμοκρασίες, που φθάνουν πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού αποτέλεσαν, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας, «την πιο αξιοσημείωτη φάση θερμοκρασιακής ανωμαλίας» από το 1881 που άρχισαν οι κλιματικές μετρήσεις στη Γερμανία.
Οι ακραίες θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν επίσης ιδιαίτερα καταστροφικές για τα βοσκοτόπια και τις καλλιέργειες δημητριακών. Έπειτα από τέσσερις μήνες ξηρασίας, οι γερμανοί αγρότες περιμένουν μείωση της ετήσιας παραγωγής τους κατά 20%.
Δεκατέσσερα από τα δεκάξι γερμανικά κρατίδια εκδήλωσαν στα τέλη Αυγούστου ενδιαφέρον για ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα αποζημίωσης των αγροτών.