21 Νοε 2018

Οι ΗΠΑ «μυρίζονται» σύγκρουση σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο: Στέλνουν στην Ελλάδα «έξυπνες» βόμβες – Εκτός λίστας η Τουρκία, ξεκίνησαν τα αντίποινα

Οι ΗΠΑ βλέποντας την γενικότερη γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση αποφάσισαν να εξοπλίσουν συγκεκριμένες χώρες για κάτι πολύ «μεγάλο” σίγουρα.


Μέσα λοιπόν στην σχετική λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οποία δύναται να αγοράσει «έξυπνες» βόμβες, οι οποίες σύμφωνα με ειδικούς θα προσδώσουν πολύ μεγάλη ισχύ και κυρίως αποτελεσματικότητα στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Τουρκία είναι εκτός λίστας, τι σημαίνει αυτό; Οτι ξεκίνησαν τα αντίποινα κατά της Άγκυρας.
Οι χώρες που δύναται να αγοράσουν τέτοιου είδους πυρομαχικά μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό είναι  Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ιταλία,  Νορβηγία, Πολωνία,  Πορτογαλία,  Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ένα κράτος μη μέλος του NATO, η Φινλανδία, αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα.
Η Τουρκία δεν αναφέρεται στην σχετική λίστα για την αγορά  αυτού του είδους των πυρομαχικών όπως αναφέραμε, κάτι που θα συμπαρασύρει όχι μόνο την αγορά των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, αλλά παντός είδους πολεμικού  υλικού και κυρίως κρίσιμων ανταλλακτικών.

Μια τέτοια απόφαση, η οποία θα ήταν πολύ «σκληρή» για κράτος μέλος της συμμαχίας, αν και εφόσον ληφθεί από τις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, θα έθετε την τουρκική αεροπορία εκτός μάχης λόγω του ζητήματος των ανταλλακτικών.
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποφάσισε λοιπόν και ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών αξίας 320,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Οργανισμό Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ σε σχέση με τα κιτ καθοδηγούμενων πυρομαχικών ακρίβειας ανακοίνωσε η υπηρεσία συνεργασίας για την άμυνα.
Η απαιτούμενη πιστοποίηση έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο στις 16 Νοεμβρίου.
«Η προτεινόμενη πώληση «υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνοντας την ευελιξία” των συγκεκριμένων κρατών, τα οποία θα «συμβάλλουν στις υπερπόντιες επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η ανακοίνωση της DSCA προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η ποσότητα των εξειδικευμένων πυρομαχικών ακριβείας εντός του ΝΑΤΟ,  επιτρέποντας τη μεταφορά τους προς υποστήριξη των εθνικών και νατοϊκών απαιτήσεων.
Η πώληση περιλαμβάνει διάφορα κιτ καθοδήγησης (Joint Direct Attack Munition) για βόμβες 500-lb, 1.000-lb και 2.000-lb, κιτ καθοδήγησης Paveway II για βόμβες 500 lb μαζί με αισθητήρες, καθώς και υπηρεσίες επισκευής , μεταφοράς ,  καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης κά.
Το Joint Direct Attack Munition είναι ένα κιτ καθοδήγησης το οποίο μετατρέπει τις απλές βόμβες  σε ακριβείς κατευθυνόμενες «έξυπνες βόμβες».
Το κιτ εμπεριέχει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης που υποστηρίζεται από το σύστημα GPS για τη βελτίωση της ακρίβειας των βομβών γενικής χρήσης. Η βόμβα τύπου JDAM κατευθύνεται αυτόνομα στις καθορισμένες συντεταγμένες του στόχου. Το σύστημα Paveway χρησιμοποιεί για την καθοδήγηση της βόμβας λέιζερ.
Οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο  είναι η Boeing και η Raytheon. 
Σύμφωνα με το αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων Jane’s, ανώτερος υπάλληλος των ΗΠΑ δήλωσε σε μια κλειστή συνάντηση κυβερνητικών και αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν πρόσθετοι τύποι όπλων στην σχετική λίστα, που θα είναι αποδεκτοί με συνεπείς συμφωνίες των ενδιαφερόμενων χωρών  με τις ΗΠΑ».
Αυτό όμως «ανοίγει» την αγορά από την χώρα μας και άλλου τύπου εξειδικευμένου υλικού πάσης φύσεως από πολεμικά σκάφη, άρματα μάχης ή οτιδήποτε άλλο.
Νομίζουμε ότι η θωράκιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αυτήν την δεδομένη στιγμή με πάσης φύσεως υλικό, είτε από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού είτε από την διεθνή αμυντική βιομηχανία, μέσα στα πλαίσια της αντοχής της οικονομίας μας , είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση, στις απειλές της Τουρκίας.
Καλό είναι το «βούτυρο» όπως έλεγαν κάποτε κάποιοι αδαείς Έλληνες πολιτικοί για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά ο Τούρκος το μόνο που κατανοεί βαθιά είναι οι κάννες των ελληνικών πυροβόλων πάσης φύσεως.