26 Μαρ 2019

Ας μιλήσουμε για το Καστελόριζο και γιατί η Τουρκία το θέλει αποκομμένο από την Ελλάδα

Ο κ. Τσιρώνης είναι ένας κλασσικός Έλληνας οικολόγος, με πολιτικά περιθωριακή παρουσία, που προσφέρει την οικολογική ταυτότητα του ως άλλοθι σε κόμματα και κυβερνήσεις....
που του προσφέρουν είτε θέση στην Βουλή είτε θέση στην κυβέρνηση. Μια κουβέντα που είπε ο κ. Τσιρώνης ο οποίος προφανώς ούτε χαράσσει πολιτική ούτε εκφράζει επίσημη πολιτική έδωσε την αφορμή για μια ανοικτή δημόσια συζήτηση για ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα, με επιπόλαιο, ανεύθυνο και συχνά επιζήμιο τρόπο.
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Ο κ. Τσιρώνης είπε ότι το «Καστελόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε μια εξέταση του μαθήματος της Γεωγραφίας ο κ. Τσιρώνης ίσως θα έπαιρνε άριστα. Όμως η συζήτηση, στην οποία και συμμετείχε ο κ. Τσιρώνης δεν αφορούσε την γεωγραφία αλλά κάτι πολύ σημαντικό.
Τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την προσπάθεια της γειτονικής χώρας να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να αποψιλώσει τα δικαιώματα που προσφέρει στην χώρα μας η Σύμβασή του Δικαίου της Θάλασσας και οι Διεθνείς Συνθήκες.
Η Τουρκία παγίως από όταν ξεκίνησαν οι Διερευνητικές Επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας το 2002 και με ιδιαίτερη έμφαση από το 2011 και μετά επιχείρησε να διαχωρίσει το Καστελόριζο, από την Δωδεκάνησο και το Αιγαίο και πάντως όχι για λόγους γεωγραφικούς…
Ο κ. Νταβούτογλου το 2011 δήλωνε ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Μεσόγειο και είχε θέσει επισήμως στον τότε υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα την εξαίρεση του Καστελόριζου από τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπιδας ζητώντας να υπάρξουν δυο παράλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών, η μια στο Αιγαίο και η άλλη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόταση φυσικά που είχε απορριφθεί κατηγορηματικά. Η Ελλάδα παγίως υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία πρέπει να γίνει σε όλο το μήκος των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, από τις εκβολές του Έβρου έως και το Καστελόριζο και δεν νοείται να υπάρξει αποσπασματική συμφωνία για τμήματα μόνον των θαλασσίων συνόρων.
Και φυσικά κρίσιμη θέση στην διαπραγμάτευση έχει το Καστελόριζο καθώς η ελληνική διαπραγματευτική θέση είναι προφανές ότι θα απαιτεί την πλήρη επήρεια του Καστελόριζου, που εφόσον εφαρμοσθεί θα αποδώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, στην Ελλάδα. Η Τουρκία επιδιώκει την «διάσπαση» αυτή για έναν και μόνον λόγο.
Γνωρίζοντας ότι το Δίκαιο της Θάλασσας ευνοεί την Ελλάδα επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα. Καθώς στο Αιγαίο τα ελληνικά νησιά δημιουργούν ένα αρνητικό για την Τουρκία τετελεσμένο το οποίο… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ