24 Φεβ 2020

Ένας υποψήφιος(!) στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ…Τι προσπαθεί η κυβέρνηση;

Διαγωνισμό για έναν μόλις υποψήφιο φαίνεται ότι προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ. Μέχρι στιγμής μόνο ένα επενδυτικό σχήμα, στο οποίο, κατά πληροφορίες,
εμπλέκεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ Κ. Δασκαλάκης, εμφανίζεται έτοιμο να καταθέσει προσφορά. Στο ίδιο σχήμα φέρεται ότι συμμετέχει και ο Μάρκος Καμχής, Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων, που έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα των ορυκτών και έδρα την Ελβετία.
Μια επενδυτική εταιρία του κ. Καμχή έχει αποκτήσει τη βιομηχανία σιδηρονικελίου FENI στα Σκόπια, στην οποία ήταν επικεφαλής κατά το παρελθόν ο κ. Δασκαλάκης. Η FENI, όπως αναμένεται να συμβεί και με τη ΛΑΡΚΟ, είχε τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης και αγοράστηκε από τη Euronickel. Βασικός μέτοχος της τελευταίας είναι η Global Special Opportunities Ltd (GSOL), εκπρόσωπος της οποίας είναι ο κ. Καμχής.

Στην αγορά αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει τον διαγωνισμό όταν γνωρίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σιδηρονικελίου παγκοσμίως, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, έχει προσελκύσει μόνο έναν υποψήφιο. Το σχήμα υπό τον κ. Δασκαλάκη δεν είναι απλώς αρκετά «διαβασμένο», καθώς επεξεργάζεται περισσότερο από έναν χρόνο το σχέδιο εξαγοράς της ΛΑΡΚΟ.

Αν δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος η εταιρία θα πτωχεύσει

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην προχωρήσει μία (επίσης αμφιλεγόμενη) συμφωνία που σχεδίασε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ σε συνεργασία με άλλη ελβετική εταιρία. Το σχέδιο προέβλεπε τον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος της ΛΑΡΚΟ με μετάλλευμα από τη Λατινική Αμερική και είχε στόχο να αυξηθεί η αποδοτικότητα της εταιρίας. Όμως δεν προχώρησε.
Η κυβέρνηση, που κατέθεσε και σχετική νομοθετική ρύθμιση, υποστηρίζει ότι εντός δωδεκαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ και πως αν δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος, τότε η εταιρία θα πτωχεύσει. Κάποιοι αναρωτιούνται μήπως η προθεσμία των 12 μηνών εξυπηρετεί τον μοναδικό ενδιαφερόμενο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πίεση τόσο από τη ΔΕΗ (η ΛΑΡΚΟ της οφείλει περί τα 350.000.000 ευρώ) όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να κλείσει η υπόθεση με τη βιομηχανία σιδηρονικελίου.
https://www.newsbreak.gr/