20 Οκτ 2021

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Ξανά στο «σκαμνί» οι πέντε κατηγορούμενοι για απάτη – Αναιρέθηκε η απαλλαγή τους!

 


O αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος

Ο Άρειος Πάγος πήρε πίσω την απόφαση για απαλλαγή των κατηγορουμένων για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναιρώντας την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία είχε πάψει η ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκομένων για τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Κοκκινάκης, αφού μελέτησε την απόφαση, έκρινε ότι εμπρόθεσμα και νομότυπα κατατέθηκε από την πολιτική αγωγή η δήλωση που απαιτούσε ο τότε Ποινικός Κώδικας, ώστε να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος. Τον τελικό λόγο έχει, πλέον, το Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση ως προς το σκέλος της απιστίας, που ήταν βασικό αδίκημα, αλλά και το παρεπόμενο, δηλαδή στο ξέπλυμα χρήματος.

Διχογνωμία είχε υπάρξει και κατά τη διάρκεια της δίκης, με τους δύο δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να κρίνουν ότι ο εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε καταθέσει εκπρόθεσμα τη δήλωση για να ερευνηθούν τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος. Αντίθετη θέση είχε πάρει η πρόεδρος, με τη δίωξη, ωστόσο, σε βάρος των κατηγορουμένων να κηρύσσεται απαράδεκτη και οι εμπλεκόμενοι να απαλλάσσονται.

Το τελευταίο αδίκημα που είχε απομείνει, αυτό της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κρίθηκε ότι δεν είχε τελεστεί, με αποτέλεσμα να αθωώνονται και οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι.