28 Μαΐ 2022

Le Point> Η Ουγγαρία έχει γίνει το παράδειγμα προς μίμηση για τους συντηρητικούς όπως ήταν η Σουηδία τη δεκαετία του 1960 για τους σοσιαλοδημοκράτες


Η Ουγγαρία έχει γίνει το παράδειγμα προς μίμηση για τους συντηρητικούς όπως ήταν η Σουηδία τη δεκαετία του 1960 για τους σοσιαλοδημοκράτες”, αναλύει ο Kim Lane Scheppele, καθηγητής στο Πρίνστον.

Στις ΗΠΑ, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενδιαφέρεται στενά για το φαινόμενο Όρμπαν με το βλέμμα του στις midterm εκλογές του Νοεμβρίου και ιδιαίτερα στις προεδρικές εκλογές του 2024. Απόδειξη αυτού είναι οι πολιτικές προσωπικότητες που συρρέουν στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Στη σκηνή του Conservative Political Action Conference, η Candace Owens, ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικάνων (4,3 εκατομμύρια followers στο Instagram) και αγαπημένη influencer του Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι είναι περήφανη που βρίσκεται εκεί.

Ευχαριστεί τον Βίκτορ Ορμπαν για το προνόμιο που της παραχώρησε και μιλάει για την κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν για τα θέματα των φύλων και των αμβλώσεων. Τα συμπεράσματα τους είναι ταυτόσημα : “Η αριστερά διεξάγει έναν μεθοδικό και μαρξιστικό πόλεμο ενάντια στην οικογένεια.”

Εκεί είναι επίσης ο Rick Santorum, πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος υμνεί μια χώρα “όπου τα ψηλότερα κτίρια είναι οι εκκλησίες και όπου προτιμούν να δοξάζουν τον Θεό παρά να υπερασπίζονται την οικονομική και πολιτική εξουσία”.

Όσοι δεν μπορούσαν να έρθουν έστειλαν βιντεομηνύματα, ξεκινώντας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενθουσίασε το κοινό όταν εμφανίστηκε το πρόσωπό του στις γιγαντοοθόνες. “Είναι λίγο ασυνήθιστο για μένα, γιατί επικεντρώνω την προσοχή μου στις πενήντα πολιτείες των ΗΠΑ. Αλλά αυτή τη φορά κοίταξα παραπέρα και παρακολούθησα την τρομερή νίκη του Viktor Orban. Είναι ένας μεγάλος ηγέτης, ένας αληθινός gentleman.”

Το κοινό ξεσπάει σε βροντερά χειροκροτήματα.

Αλλά η αμερικανική προσωπικότητα που βρίσκεται πιο κοντά στον Βίκτορ Όρμπαν είναι ο Tucker Carlson (photo) ο δημοσιογράφος του Fox News, που κατηγορείται ότι διέδωσε στις ΗΠΑ την περίφημη θεωρία του grand remplacement. Είναι σταρ στην Ουγγαρία όπου γύρισε ένα ντοκιμαντέρ εξυμνώντας την μεταναστευτική πολιτική του Βίκτορ Όρμπαν.

Στο βίντεο που έστειλε ευχαριστεί τον Ουγγρικό λαό που έδειξε το δρόμο στους Αμερικανούς “Και, πιστέψτε με, αυτό είναι που φοβίζει περισσότερο από όλα τους Δημοκρατικούς: ότι υπάρχει μία χώρα μοντέλο για έναν καλύτερο κόσμο. Καθισμένος στην πρώτη σειρά, ο Όρμπαν απολαμβάνει.

Candace Owens

Όσον αφορά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχεδόν σε όλα τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο CPAC, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αμερικανικού πρακτορείου Associated Press. “Είναι μια ιδιωτική εκδήλωση, δεν χρειάζεται να προσκαλέσουμε τον διεθνή Τύπο που βλέπει πάντα αυτά τα γεγονότα με τα ιδεολογικά του γυαλιά” μας λέει ένα στέλεχος του ουγγρικού συντηρητικού κόμματος έκπληκτος που Le Point κατάφερε να εισέλθει. Στο βήμα έχει ανέβει τώρα ο Όρμπαν ο οποίος λέει : ” Να έχετε τα δικά σας μέσα ενημέρωσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσετε τις ακρότητες και τις υστερίες της προοδευτικής αριστεράς.Le Point
26/5/22