28 Απρ 2024

Αναταραχή στην Κ.Ο της ΝΔ από τα σενάρια διαδοχής Μητσοτάκη – Το βέτο και ο «πονοκέφαλος»

 

Aναστάτωση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η οποία διαπιστώνει ότι μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος ο δρόμος προς τις προσεχείς ευρωεκλογές και εκφράζει.. την ανησυχία της με διαβήματα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • του Μανώλη Κοττάκη

Αλλά είναι λίαν απαισιόδοξη για το τι μπορεί να διορθωθεί εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα καθώς στο Μαξίμου δεν υπάρχει πλέον δίπλα στον πρωθυπουργό και … «πρωθυπουργεύων» για να επιλύει αμέσως τα προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής» τουλάχιστον 70 Βουλευτές της παράταξης έχουν εκφράσει σε κατ ιδίαν συναντήσεις τους με κορυφαίους της ΝΔ (πλην του ιδίου του πρωθυπουργού που άρχισε θορυβημένος επαφές μαζί τους) την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εκλογική δύναμη του κόμματος:

  • πρώτον ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και τα ανοίγματα «φιλίας» της Ελλάδος προς την επιθετική εσχάτως Τουρκία του Ερντογάν,
  • δεύτερον το μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις του «Βήματος» για την μονταζιέρα στα Τέμπη και την «απάντηση» της δικαιοσύνης για την «εγκληματική οργάνωση» της Θύρας 7 με το εκδοτικό συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη
  • τρίτον το αιφνίδιο χαμήλωμα του πήχη της επίδοσης της ΝΔ στο 33% στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με τα σενάρια ευρωπαϊκής προαγωγής Μητσοτάκη από τον φιλικό του «Εκόνομιστ»,
  • τέταρτον η στάση πληρωμών προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και προς κατασκευαστικές εταιρείες για δημόσια έργα από τις οποίες εξαρτάται η καλή υγεία πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ξεχάστε την Σακελλαροπούλου και τις εθνικές παραχωρήσεις»

Η απόγνωση των Βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ευρίσκονται διαρκώς σε άμυνα στα τηλεοπτικά παράθυρα για μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, τους έχει οδηγήσει μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην απόφαση να εγείρουν δύο πρόωρα βέτο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο επιτελείο του ώστε να καταδείξουν την ένταση του προβληματισμού που τους κατακυριεύει.

Το πρώτο βέτο αφορά στην επανεκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και κάθε αριστερόστροφης ή προκλητικής για το δημόσιο αίσθημα υποψηφιότητας.

Το δεύτερο βέτο αφορά στην κύρωση οιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας που σηματοδοτεί εθνική παραχώρηση. Είτε πρόκειται για το συνυποσχετικό παραπομπής επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το οποίο εκχωρείται υποχρεωτικώς εθνική κυριαρχία στους δικαστές να αποφασίσουν για εδαφικά θέματα της επικράτειας μας, είτε πρόκειται για την κύρωση των στρατιωτικών μνημονίων συνεργασίας με την «Βόρεια Μακεδονία».

Όσον αφορά το πρώτο πάντως ο κύριος Μητσοτάκης διαθέτει πρόθυμες εφεδρείες στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τελούν υπό την επιρροή του γερμανικού και του αμερικανικού παράγοντα.

Μεγάλη πληγή ο γάμος

Μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών οι πολιτικές και κοινωνικές ανοχές της εκλογικής βάσης της ΝΔ έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Και συνακόλουθα οι πολιτικές αντοχές των Βουλευτών να ψηφίζουν αδιαμαρτύρητα αντιλαϊκές επιλογές.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να το ομολογήσει στον εαυτό της ότι ο γάμος άνοιξε τεράστιο ρήγμα στην σιωπηλή συντηρητική βάση της ΝΔ ειδικώς στην επαρχία και προσπαθεί να μειώσει την έκταση της ζημιάς είτε επιτιθέμενη στα κόμματα που είναι στα δεξιά της είτε συναγελαζόμενη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος όμως (μην το ξεχνάμε) «έριξε πόρτα» στον πρωθυπουργό, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Η πληγή που άνοιξε είναι τόσο μεγάλη ώστε πλείονες Βουλευτές της ΝΔ προειδοποιούν το Μαξίμου ότι θα αναγκαστούν να καταψηφίσουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε περίπτωση που κάποιοι κάνουν το μοιραίο λάθος να την προτείνουν ξανά. Και τούτο διότι η αρχηγός του κράτους διέπραξε το ολέθριο πολιτικό λάθος να ταυτιστεί με τον γάμο συμμετέχοντας στα επινίκια των κυρίων Σκέρτσου και Πατέλη στο wine bar «By the glass».

Η Πρόεδρος ενεπλάκη στο πολιτικό παίγνιο και απώλεσε τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος. Τυχόν υποψηφιότητα της θα εκληφθεί από το εκλογικό σώμα ως «επιβράβευση της Προέδρου των ομοφύλων ζευγαριών» , όπως λένε ιδιωτικώς.

Πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο οι Βουλευτές

Βαθύς προβληματισμός επικρατεί επίσης σε πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για τους χειρισμούς του Μαξίμου στο θέμα των Τεμπών που την έφερε σε σύγκρουση με το φιλικό μέχρι πρότινος εκδοτικό συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η κρίση στις σχέσεις Μαξίμου-λιμένος Πειραιώς προκαλεί πολιτικό πονοκέφαλο σε πολλούς Βουλευτές. Σε άλλους, οι οποίοι βλέπουν με σκεπτικισμό το άνοιγμα μετώπου με τον όμιλο ΜΜΕ με τον οποίο υπήρξε κατά βάση αγαστή συμπόρευση επί μια οκταετία, από τον καιρό της αντιπολίτευσης. Σε άλλους Βουλευτές που διατηρούν προνομιακές σχέσεις προβολής με το συγκεκριμένο όμιλο, το δίλημμα είναι πιο επώδυνο γιατί θα κληθούν να επιλέξουν στρατόπεδο.

Ήδη η ανακοίνωση της «Θύρας 7» η οποία προειδοποίησε ότι δεν θα αποτελέσει η υπόθεση της φωτοβολίδας την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να διαγραφούν «τα Τέμπη και οι Λιγνάδηδες» και ενημέρωσε ότι «θα σας απαντήσουμε την μόνη μέρα της τετραετίας που σας ενδιαφέρει» σήμανε συναγερμό.

Οι δύο τάσεις στην οικογένεια και η θεωρία της πτώσης

Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μονταζιέρα ανακινήθηκε για να καλυφθεί η υπόθεση της φωτοβολίδας (το εντελώς αντίθετο δηλαδή από την ανακοίνωση της Θύρας 7) το ζήτημα είναι ότι γίνεται μύλος. Και ότι το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να το πάει μέχρι τέλους γιατί είναι πλέον πεπεισμένο, όπως φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την πρόταση δυσπιστίας, ότι είναι σε εξέλιξη απόπειρα ανατροπής του.

Υπάρχουν πάντως και κάποιοι που δεν είναι βέβαιοι ότι η σύγκρουση θα είναι μέχρις εσχάτων καθώς δύο τουλάχιστον μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού εργάστηκαν και εργάζονται στο παρασκήνιο κόντρα στην κεντρική γραμμή για την αποκατάσταση των σχέσεων διότι άλλως ο «εμφύλιος πόλεμος» μπορεί να αποβεί καταστροφικός για τους πάντες.

Παρέμβαση στις εξελίξεις την θυελλώδη βραδιά της 24ης Μαρτίου το παρασκήνιο της οποίας αποκάλυψε η εφημερίδα μας έκανε με τηλεφώνημα της και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι παλινωδίες με τους «Σπαρτιάτες»

Συναφής υπόθεση γιατί η έκβαση της συνδέεται με το εύρος της πλειοψηφίας της ΝΔ στο Κοινοβούλιο σε περίπτωση έκπτωσης των 12 Βουλευτών από το αξίωμα τους είναι και η υπόθεση των «Σπαρτιατών».

Σε άλλες στήλες θα διαβάσετε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την διεξαγωγή τοπικών εκλογών σε 12 περιφέρειες σε περίπτωση έκπτωσης τους και γι αυτό έντρομη από τις πλειοψηφίες που έχουν σχηματιστεί στο εκλογοδικείο κατά των μεθοδεύσεων της εργάζεται πλέον αόκνως για την…. μή έκπτωση των «Σπαρτιατών» και την διατήρηση τους στο Κοινοβούλιο.

Είναι προτιμότερη από τις εθνικές κάλπες των 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και ας εξευτελίζονται και εκτίθενται όλοι όσοι προθύμως εισηγήθηκαν στον κύριο Μητσοτάκη αυτή την ολέθρια στρατηγική.

Η τρίτη θητεία και η διαδοχή

Ο ασκός του Αιόλου μεταξύ των Βουλευτών της ΝΔ έχει τέλος ανοίξει με αφορμή την εικαζόμενη υποψηφιότητα του κυρίου Μητσοτάκη για ανώτατο ευρωπαϊκό αξίωμα. Από το ραντάρ των Βουλευτών δεν πέρασαν απαρατήρητες δύο εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στην Σία Κοσσιώνη ότι θα διεκδικήσει τρίτη θητεία. Επανέλαβε μάλιστα ότι η συζήτηση για το ευρωπαϊκό αξίωμα είναι κολακευτική για το πρόσωπο του και πρόσθεσε απλώς ότι αυτή «δεν τον αφορά».

‘Ώρες μετά την νέα τοποθέτηση Μητσοτάκη για τα σενάρια των Βρυξελλών το φιλικό σε αυτόν σε πλείστες όσες περιπτώσεις βρεταννικό περιοδικό «Εκόνομιστ» συμπεριέλαβε για πρώτη φορά το όνομα του στην short list των επίδοξων διαδόχων της ασθμαίνουσας πλέον Προέδρου της Κομισιόν κυρίας φον ντερ Λάιεν.

Για την ιστορία αναφέρουμε απλώς ότι η εφημερίδα μας αποκάλυψε πρώτη τα φιλόδοξα σχέδια του Έλληνος πρωθυπουργού στις 20 Αυγούστου 2023 φωτίζοντας το παρασκήνιο της επισκέψεως της Προέδρου της Κομισιόν στο Ακρωτήρι Χανίων μετά του συζύγου της. Τώρα που ο «Εκόνομιστ» επιβεβαιώνει την «Εστία», το υπογραμμίζουμε για να διακηρύξουμε σε κάθε κατεύθυνση και πάλι: Σας ξεβολεύουμε αλλά γράφουμε πάντα την αλήθεια. Ποτέ ψέμματα!

newsbreak.gr