16 Απρ 2024

Όχι δεν είναι υπερβολή - Η σημερινή κυβέρνηση μακράν η πιο διεφθαρμένη από συστάσεως του ελληνικού κράτους

 

Το δημόσιο χρήμα είναι ιερό. Είναι χρήμα που το έχει στερηθεί κάποιος φορολογούμενος. Μπορεί να το στερεί από τα παιδιά του και τις σπουδές τους. Μπορεί μην ικανοποιεί κάποια σημαντική ανάγκη της οικογένειάς του.

Θα μπορούσε να νοικιάσει ένα καλύτερο σπίτι ή να πάρει μια βοηθό για κάποιον ηλικιωμένο συγγενή του ή να ζεσταθεί περισσότερο τον χειμώνα ή να πάρει κάποιο καλύτερο ρούχο για το παιδί του.
Το δημόσιο χρήμα είναι ιερό. Είναι χρήμα που αν δεν το διαχειριστεί σωστά το Κράτος, λείπει μια φρεγάτα από την εθνική μας άμυνα, δεν γίνονται χειρουργεία σε ένα νοσοκομείο, δεν γίνεται σωστή αντιπυρική προστασία, δεν φτιάχνονται υποδομές απαραίτητες για την προετοιμασία της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση που είναι σε εξέλιξη.
Αν τα όσα αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το Politico στο άρθρο του περί στημένων διαγωνισμών ύψους τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα πληροφορικής του Δημοσίου που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF) αληθεύουν, τότε μπορεί να μιλάει κανείς για την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Είναι τόσο αποκαλυπτικό το δημοσίευμα του Politico που κανονικά πρέπει να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης αυτής και στη φυλάκιση των ιθυνόντων.

Καμία ελπίδα για κάθαρση...

Όμως, καμία ελπίδα δεν πρέπει να τρέφει κανείς πως θα επέλθει κάποιου είδους κάθαρση. Γιατί η κυβέρνηση αυτή ελέγχει απόλυτα όλους τους αρμούς της εξουσίας, της Δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένης, όπως έχουμε δει σε πλείστες όσες περιπτώσεις.
Δεν είδαμε ούτε μια παραίτηση. Δεν είδαμε ούτε μια σύλληψη. Και δεν πρόκειται να δούμε.
Το δημόσιο χρήμα είναι ιερό. Δεν είναι για να το μοιράζονται τα υψηλόβαθμα στελέχη 10 εταιρειών και μερικοί κυβερνητικοί μεταξύ τους.
Είναι αυτοί που τη μία μέρα πάνε στο Τατόι Κλαμπ, την άλλη μέρα κάνουν πάρτι στη Μύκονο, την παραπάνω μέρα πάνε με τη θαλαμηγό στην Αντίπαρο και τα Χριστούγεννα στην Ελβετία.
Η μόνη ελπίδα είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕΡΡΟ). Αν πράγματι στοιχειοθετηθούν τα όσα λέει το Politico, οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος κινδυνεύουν με πρόστιμο 10% επί του τζίρου τους, με αποκλεισμό από έργα για 3 χρόνια και τα στελέχη τους απειλούνται με 5 χρόνια φυλακή. Και πάλι είναι μικρό το πρόστιμο αν λάβει υπόψη το μέγεθος του σκανδάλου.
Οι δε πολιτικοί πιθανότατα θα γλιτώσουν και θα γελούν εις βάρος των κορόιδων φορολογουμένων.
Χρειάζεται μια πραγματική κάθαρσή σε αυτή τη χώρα.
Κανονικά κανένας πολίτης δεν θα έπρεπε να ησυχάσει αν δεν δει να καταλήγουν στη φυλακή όσοι λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Στις ευρωεκλογές αυτές η κάθαρση πρέπει να είναι το μόνο μήνυμα, η μόνη απαίτηση.
Κι επειδή πολλοί πολιτικοί είναι πουλημένοι ή διαθέσιμοι προς πώληση σε αυτόν που δίνει την υψηλότερη προσφορά (εκεί βλέπετε λειτουργεί ο ανταγωνισμός), η απάντηση πρέπει να είναι κάτι γνήσια επαναστατικό, κάτι γνήσια διαταρακτικό, κάτι γνήσια ριζοσπαστικό.
Αλλά ας μην ματαιοπονούμε γιατί ξέρουμε καλά πως τίποτε δεν θα γίνει, όπως συνήθως άλλωστε σε αυτή τη χώρα.

Ειδικός Συνεργάτης
www.bankingnews.gr