Αμέσως μετά το χθεσινό δημοσίευμα-βόμβα της «δημοκρατίας» με τίτλο «Έγκλημα στον Υμηττό: Προσάναμμα… 2 χιλιομέτρων στην καρδιά του δάσους!», που.. αναφερόταν στην ύπαρξη τεράστιας ποσότητας ξυλείας αφημένης εδώ και μήνες σε μήκος 2 χλμ. πάνω από τους Δήμους Χολαργού και Αγίας Παρασκευής, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού απάντησε στο δημοσίευμα της εφημερίδας, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα, αλλά αποποιούμενος τις ευθύνες του.
Οπως αναφέρεται στο e-mail που έστειλε στη «δ» το Γραφείο Τύπου του δήμου, «σε συνέχεια του δημοσιεύματός σας σάς ενημερώνουμε ότι οι όποιες δασικές εργασίες πραγματοποιούνται στον Υμηττό, σε σημεία του βουνού που γειτνιάζουν των διοικητικών ορίων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, είναι στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ANTINERO ΙΙΙ, αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενα πρόγραμμα σημαντικό, που εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα για την προστασία του μοναδικού δασικού πλούτου της χώρας μας».
Και συμπληρώνει: «Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού έχει στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να απομακρυνθούν τα κομμένα κλαδιά από το σημείο, διότι αποτελούν πιθανή εστία πρόκλησης πυρκαγιάς και μόλυνσης».
Πρώτον, από την πλευρά της εφημερίδας υπενθυμίζεται για άλλη μια φορά ότι η ύπαρξη τέτοιου όγκου ξυλείας, και δη κλαδιών πεύκου, αφημένων για τόσους μήνες στο σημείο, αποτελεί ανέλπιστο «δώρο» για όποιον ασυνείδητο επιθυμεί να πυρπολήσει τον τελευταίο πνεύμονα της πρωτεύουσας. Φυσικά, όπως κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζουν οι αρμόδιοι φορείς του δήμου, εάν -ο μη γένοιτο- ξεσπάσει πυρκαγιά, οι πρώτοι που θα πληγούν από την καταστροφή θα είναι οι δημότες Παπάγου – Χολαργού που έχουν τις περιουσίες τους στους πρόποδες του βουνού.
Δεύτερον, εκτός από αυτά που αναφέρει το Γραφείο Τύπου του δήμου για το εθνικό πρόγραμμα προστασίας δασών ANTINERO III, που έχει στόχο «την προστασία του μοναδικού δασικού πλούτου της χώρας μας» και που ο προϋπολογισμός του για τη διετία 2024-2025 ανέρχεται στα 310.000.000 ευρώ, η «δ» τονίζει για άλλη μια φορά ότι οι εργασίες κοπής των κλαδιών πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και ότι αυτά παρέμειναν για τέσσερις ολόκληρους μήνες σ’ ένα τόσο επισκέψιμο σημείο. Φυσικά, αποτελεί «θαύμα» ότι δεν έχουμε βιώσει ακόμα την τραγωδία, εν μέσω των ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, την ίδια στιγμή που ήδη καταγράφονται οι πρώτες πυρκαγιές για το 2024!
Τονίζουμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας δήμος ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας περιμένει άπραγος, μεταθέτοντας την ευθύνη σε άλλους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, το οποίο απειλεί άμεσα το ευαίσθητο τοπικό οικοσύστημα του Υμηττού και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων πολιτών. Η εφημερίδα σημειώνει πως περιμένει απαντήσεις και από τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, που συνηθίζουν να αποδίδουν τις φυσικές καταστροφές στην κλιματική αλλαγή, ενώ φέρουν οι ίδιοι το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών.