16 Απρ 2024

«Κόντρα» δήμων – κυβέρνησης για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

 


Διαστάσεις παίρνει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχων της Αττικής με αφορμή τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ενώ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εφαρμογής του, παρά το προσωρινό «μπλόκο» από τη Δικαιοσύνη.

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σήμερα σε διπλή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνοντας: «Δηλώνω προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να αφήσουμε τις πόλεις μας έρμαιο στις ορέξεις του κάθε κατασκευαστή. Εμείς δεν σταματάμε την οικοδομή, σταματάμε την υπερβολή και την καταστροφή των πόλεών μας». Είχε προηγηθεί το εξώδικο του προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, προς τους τέσσερις δήμους (Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, Κηφισιά, Αλιμος, Παπάγου – Χολαργός), με το οποίο τους καλούσε να πάρουν πίσω την αναστολή έκδοσης αδειών με το μπόνους ύψους που προβλέπει ο ΝΟΚ. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφασή του ακύρωσε την πράξη αναστολής του δήμου της νοτιοανατολικής Αττικής, υιοθετώντας πλήρως τα επιχειρήματα του ΤΕΕ, με τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να τονίζει: «Τη Δευτέρα προσφεύγουμε στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναστολή των οικοδομικών αδειών, οι οποίες περιέχουν τα κίνητρα του ΝΟΚ με τα οποία προσθέτονται επιπλέον 2 όροφοι και 30% περισσότερη δόμηση σε νέες κατασκευές. Επίσης, με δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ κινούμαστε εναντίον του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο ουσιαστικά δεν έκανε δεκτή την πρότασή μας για αναστολή των οικοδομικών αδειών με τα κίνητρα που οδηγούν στη δημιουργία τερατουργημάτων που καταστρέφουν τις πόλεις μας, έως ότου συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ και αποφανθεί συνολικά για το συγκεκριμένο θέμα».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, υποστηρίζει ότι «θα ακολουθήσει ακύρωση και των επόμενων. Αποτελεί δικαίωση για την πατρίδα και το μέλλον όλων μας η επιστροφή στη νομιμότητα στα θέματα δόμησης. Δεν υπάρχει απόφαση επί των θεμάτων ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας, δηλαδή η αίτηση της επιτροπής του Δήμου Αλίμου απορρίφθηκε και θα αποφασίσει για το ζήτημα του ΝΟΚ επί της ουσίας η Ολομέλεια του δικαστηρίου. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει ουσιαστικά, με βάση το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, τις διατάξεις του ΝΟΚ. Και θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δηλαδή όσα αφορούν την Αυτοδιοίκηση στην Αυτοδιοίκηση, όσα αφορούν το κράτος στη διοίκηση και όσα αφορούν την επιστήμη στους μηχανικούς».