16 Απρ 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για τη 13η και 14η σύνταξη...


Τι μπορεί να αναμένουν οι συνταξιούχοι από την απόφαση του Δικαστηρίου; Μοναδικά ευνοημένες παραμένουν οι Τράπεζες...

Σε ταφόπλακα και της τελευταίας ελπίδας να ανακτήσουν οι συνταξιούχοι τις περικοπές της 13ης και 14ης σύνταξης (που κατέβαλαν, από την 1/1/2013, πρώτοι από όλους τους πολίτες ως ένα βαρύτατο τίμημα με το πρώτο μνημόνιο) φαίνεται ότι  θα αποδειχθεί η συνεδρίαση που πραγματοποιεί σήμερα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Το ΑΕΔ καλείται να αποφανθεί εάν η σχετική διάταξη του νόμου 4093/2012 είναι συνταγματική ή αντίκειται στο Σύνταγμα. Ένα ερώτημα που μεταβιβάστηκε σε αυτό ύστερα από τη διχογνωμία και αμφισβήτηση που προέκυψε από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το μεν πρώτο με απόφαση Τμήματος το 2023 (υπ.αρ. 1509) έκρινε πως οι περικοπές ήταν συνταγματικές, ενώ το ΣτΕ ήδη από το 2015 κατέληξε σε διαφορετική απόφαση. 

Τι μπορεί να αναμένουν οι συνταξιούχοι από την απόφαση του Δικαστηρίου; Yπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα το Ανώτατο Δικαστήριο να αποκαταστήσει, με την απόφαση του μια ιστορική αδικία σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών; Μία αδικία η οποία με την παρέμβαση και της δικαιοσύνης συνδέθηκε και με την αναστολή όλων των δικών σε πρώτο βαθμό, καταργώντας ουσιαστικά την ισχύ και το ρόλο των διοικητικών δικαστηρίων από το 2021 και μέχρι να αποφανθεί το ΑΕΔ.

Απάντηση δίδει ο έμπειρος νομικός και πολιτικός Λουκάς Αποστολίδης: «Καθώς από την εισήγηση της εισηγήτριας κας Ειρ. Σταυρουλάκη τίθενται, μεταξύ άλλων και ζητήματα επί του παραδεκτού, είναι πολύ πιθανό, η απόφαση που θα εκδοθεί, να μην εισέλθει στην εξέταση της ουσίας της κρινόμενης υποθέσεως και τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή όσοι έχουν ασκήσει αγωγές έως και την 31.07.2020, να λάβουν χρηματική αποζημίωση για την κατάργηση των άνω επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα 11/06/2015 έως 11/05/2016, όπως ήδη έχουν αποφανθεί οι  αποφάσεις της Ολομέλειας του  ΣτΕ ,2287-2288/2015 και  1439/2020 Ολ. ΣτΕ. Στο Δημόσιο τομέα το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει παρόμοια διάταξη ως συνταγματική, συνεπώς δεν θα λάβουν ποσά αναδρομικά για την κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων».