13 Σεπ 2024

Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν σε μία ώρα 14 Ιρανούς σε επιχείρηση αστραπή στην Συρία-Χτυπήθηκε και ρωσική βάση επικοινωνιών;

 Στην κόψη του ξυραφιού είναι και πάλι η κατάσταση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ, μετά την άκρως αιφνιδιαστική επιχείρηση των περιβόητων Ισραηλινών κομάντος Sayeret Matkal, οι οποίοι έπιασαν στην κυριολεξία στον ύπνο Ιρανούς υποτίθεται... επίλεκτους Φρουρούς της επανάστασης σε συριακό έδαφος, ενώ στην επιχείρηση αναφέρθηκε χτύπημα σε ρωσική βάση επικοινωνιών προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. 

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Μασουγιάφ στη Συρία αργά την Κυριακή ήταν μόνο ένα μικρό μέρος μιας άκρως αιφνιδιαστικής και επιτυχημένης επιδρομής, Ισραηλινών κομάντο σε εγκατάσταση που την φύλαγαν πάνοπλοι Ιρανοί Φρουροί (IRGC).


Οι Ισραηλινοί κομάντος αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα , σκότωσαν αρκετούς Ιρανούς ενόπλους και πήραν έγγραφα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που καλύπτονται ευρέως από Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Από τις επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 Ιρανοί και άλλα άτομα, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 46, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA που συνδέεται με το συριακό καθεστώς.

Σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης, οι στόχοι στην επαρχία Χάμα περιελάμβαναν ένα στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο που συνδέεται με Ιρανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Την Πέμπτη, το αντιπολιτευόμενο δίκτυο Syria TV, με έδρα την Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνοδεύτηκαν από χερσαία επιχείρηση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

Η περιοχή Μασουγιάφ (Masyaf) βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) βόρεια του ισραηλινού εδάφους και περίπου 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) από τις ακτές της Μεσογείου της Συρίας.


Χτυπήθηκε και ρωσική βάση επικοινωνιών;

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ισραηλινοί καταδρομείς αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα και χτύπησαν αρκετούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωσικού κέντρου επικοινωνιών, αναφέρει ισραηλινό ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, τρεις Σύροι σκοτώθηκαν και δύο έως τέσσερις Ιρανοί αιχμαλωτίστηκαν, πρόσθεσε η έκθεση.

Σύμφωνα με άλλη αναφορά της Ελληνίδας εμπειρογνώμονα στη Μέση Ανατολή, Εύα Ι. Κουλουριώτη, ο κύριος στόχος ήταν μια εγκατάσταση του Ιρανών Φρουρών IRGC έξι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της συριακής πόλης Μασουγιάφ (Masyaf), η οποία «είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στην πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.