24 Σεπ 2024

Δημοσκόπηση-σοκ για τους Δημοκρατικούς σε τρεις κρίσιμες Πολιτείες της Ζώνης του Ήλιου> Μεγαλώνει τη διαφορά ο Trump

 Ψηφοφόροι από την αποκαλούμενη Ζώνη του Ήλιου (Sun Belt) στις ΗΠΑ λένε ότι ο Donald J. Trump βελτίωσε τη ζωή τους όταν ήταν πρόεδρος -και ανησυχούν ότι δεν θα το έκανε μία Kamala Harris στον Λευκό Οίκο- θέτοντας τις βάσεις για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική... εκλογική διαδικασία σε τρεις βασικές πολιτείες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις από τους The New York Times και το Siena College.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Trump έχει κερδίσει προβάδισμα στην Arizona και παραμένει μπροστά στη Georgia, δύο πολιτείες που έχασε από τον Πρόεδρο Biden το 2020. Όμως στη North Carolina, η οποία δεν έχει ψηφίσει υπέρ Δημοκρατικού υποψηφίου από το 2008, η Harris ακολουθεί τον Trump με μικρή διαφορά.

Οι δημοσκοπήσεις σε αυτές τις τρεις πολιτείες, που πραγματοποιήθηκαν από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, παρουσίασαν περαιτέρω στοιχεία ότι σε ένα έντονα διχασμένο έθνος, η προεδρική αναμέτρηση διαμορφώνεται ως μία από τις πιο σκληρές στην ιστορία.

Η Arizona, η Georgia και North Carolina βρίσκονται στο ρόστερ των επτά πολιτειών Πεδίου Μάχης (Swing States), στις οποίες επικεντρώνονται οι εκστρατείες Trump και Harris από την Εργατική Ημέρα στις 2 Σεπτεμβρίου. Η Harris έχει δείξει τη δυναμική της σε πολλές βασικές πολιτείες σε όλη τις Μεσοδυτικές Πολιτείες και, στην πιο κρίσιμη για τις ελπίδες της να γίνει πρόεδρος, την Pennsylvania.

Αλλά η Arizona, την οποία κέρδισε ο Biden με λίγο περισσότερες από 10.400 ψήφους διαφορά το 2020, αποτελεί τώρα μια πρόκληση για την εκστρατεία της Harris. Ο Trump προηγείται με 50% έναντι 45% της αντιπάλου της, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Μια έρευνα των Times/Siena εκεί τον Αύγουστο βρήκε την Harris να προηγείται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Λατίνοι ψηφοφόροι, ειδικότερα, φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από την Harris, αν και ένας σημαντικός αριθμός -10 τοις εκατό- δήλωσε ότι είναι πλέον αναποφάσιστοι. Και ο Trump επωφελείται από τη διάσπαση των υποψηφιοτήτων εκεί: Ενώ η Harris βρίσκεται πίσω, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία προηγείται.

Στη North Carolina, την οποία ο Trump κέρδισε με λιγότερες από 75.000 ψήφους διαφορά το 2020, ο πρώην πρόεδρος έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι της Harris, συγκεντρώνοντας 49 τοις εκατό των ψήφων έναντι 47 τοις εκατό της αντιπάλου της (η δημοσκόπηση διενεργήθηκε ως επί το πλείστον πριν από τα ρεπορτάζ ότι ο Mark Robinson, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για κυβερνήτης εκεί, είχε κάνει ανησυχητικές αναρτήσεις σε ένα φόρουμ πορνογραφίας, για τις οποίες ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να βλάψει τον Trump στην πολιτεία).

Και στη Georgia, μια πολιτεία που ο Biden κέρδισε με λίγες λιγότερες από 11.800 ψήφους διαφορά το 2020, ο Trump συνεχίζει να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι της Harris, 49% έναντι 45%. Το περιθώριο σφάλματος σε κάθε περίπτωση είναι μεταξύ τεσσάρων και πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Οι δημοσκοπήσεις διαπίστωσαν ότι οι ψηφοφόροι σε αυτό το τμήμα της χώρας ανησυχούν για το μέλλον τους και το μέλλον του έθνους, υποδηλώνοντας ότι η ρητορική του Trump -«Η χώρα μας χάνεται, είμαστε ένα έθνος που αποτυγχάνει», είπε στο ντιμπέιτ— έχει ισχυρή απήχηση σε ορισμένους ψηφοφόρους. Μια σημαντική ομάδα πολιτών είπε ότι τα προβλήματα του έθνους είναι τόσο άσχημα που κινδυνεύει η χώρα να καταρρεύσει. Οι υποστηρικτές των ρεπουμπλικανικού κόμματος που έχουν αυτή την άποψη για το μέλλον αποτελούν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 72% έναντι 16% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

Σε ένα εντυπωσιακό εύρημα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την παραπομπή του Trump από τη Βουλή για «υποκίνηση εξέγερσης» για το ρόλο του στην 6η Ιανουαρίου 2021, οι ερωτηθέντες ήταν ισομερώς διχασμένοι σχετικά με το αν ο πρώην πρόεδρος ή η Harris θα έκαναν καλύτερη δουλειά στο χειρισμό της δημοκρατίας.

Όμως, σε ένα σημάδι του πώς αυτές οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να γίνονται δεκτές, περίπου το 15 τοις εκατό του εκλογικού σώματος στην Arizona, τη Georgia και τη North Carolina περιέγραψε τον εαυτό του ως αναποφάσιστο ή όχι οριστικά αποφασισμένο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει γνώμη. Αυτή η ομάδα ψηφοφόρων είχε κλίνει προς την Harris σε αυτές τις πολιτείες τον Αύγουστο, αλλά τώρα κλίνει ελαφρώς περισσότερο προς τον Trump.

https://kourdistoportocali.com/