11 Οκτ 2024

Μαζί με την «ενοποίηση» των στρατιωτικών νοσοκομείων έρχεται κι αυτή των Μετοχικών Ταμείων-Έγγραφο

 

Πλήρης η διάλυση του ΜΤΣ, τεράστια τα ελλείματα . Έγγραφο – παραδοχή από το ΕΚΟΕΜΣ.

Τους τελευταίους μήνες δύο από τα θέματα που σήκωσαν πάρα πολλή σκόνη ήταν αυτό των στρατιωτικών νοσοκομείων και αυτό των Μετοχικών Ταμείων. Και τα δύο θέματα με μία λύση:

την ενοποίηση. Μέσα σε ένα σύνολο καθησυχαστικών δηλώσεων και διαψεύσεων, ο μόνος επίσημος φορέας που θυμόμαστε να υπερασπίστηκε σθεναρά τα συμφέροντα των στρατιωτικών ήταν η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), η οποία ήταν διαρκώς στα κάγκελα φέρνοντας στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις και προαναγγέλλοντας αντιδράσεις.

Πρόσφατα, με επιστολή της, μάλιστα, ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου του ΜΤΣ και του ΝΙΜΤΣ λόγω της κατάστασης στην οποίαν έχουν περιέλθει οι δύο κρίσιμοι για τους στρατιωτικούς φορείς, καθώς και για εσφαλμένες ενέργειες και παραλείψεις αλλά και για έλλειψη διαφάνειας.

Αν και αμφιβολίες μάλλον έχουν μόνο οι «λαγοί» του συστήματος που εξυπηρετούνται από το να βρίσκονται σε ύπνωση οι δικαιούχοι. Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΚΟΕΜΣ, το οποίο αφορά οικονομικά στοιχεία του ΜΤΣ, από την τελευταία αναλογιστική μελέτη μεταξύ άλλων προκύπτουν τα εξής:

Α) Έλλειμα στον ΕΛΟΑΣ ύψους 861,5 εκατομμυρίων ευρώ.

B) Ετήσια μείωση εσόδων του ΜΤΣ κατά 5 εκατομμύρια ευρώ.

Γ) Αντίκτυπο στις παροχές υγείας λόγω συσσώρευσης χρεών προς τρίτους, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Το κυριότερο, ίσως, στοιχείο είναι η παραδοχή ότι η ευημερία του ΕΚΟΕΜΣ έχει βασιστεί πάνω στη δημιουργία προβλημάτων σε άλλους ειδικούς λογαριασμούς ή νομικά πρόσωπα, σε σημείο να ομολογείται η «μείωση ή και εξαφάνιση εσόδων τους». Με λίγα λόγια, το ΜΤΣ έχει επιλέξει να δημιουργεί ελλείμματα για να τροφοδοτεί συγκεκριμένο λογαριασμό.

Περιττό να αναφέρουμε τι είδους λύσεις προτείνονται για να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου το πρόβλημα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά τα στρατιωτικά νοσοκομεία, σειρά παίρνουν τα Μετοχικά Ταμεία και κάποιοι εξακολουθούν να διαψεύδουν την υλοποίηση των Οδικών Χαρτών που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΘΑ.

    https://www.militaire.gr/