18 Οκτ 2024

Διπλάσιος από την ευρωζώνη ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat

 

Τεράστιο χάσμα στα ποσοστά της ακρίβειας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας διαθέτει διπλάσιο πληθωρισμό σε.. σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη στη ζώνη του ευρώ.

Αιτία αυτής της μεγάλης «ψαλίδας» είναι η αισχροκέρδεια που ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο δικός μας πληθωρισμός μειώθηκε οριακά, ενώ στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,5%. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 3,1%. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη εκτίμηση της Eurostat τοποθετούνταν στο 3%, από το 3,2% τον Αύγουστο. Αντίθετα, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 1,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι 2,2% τον Αύγουστο και 1,8% της πρώτης εκτίμησης που είχε εκδώσει η Eurostat.

Τον Σεπτέμβριο έγιναν πιο ισχυρές οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στη χώρα μας, καθώς σημείωσαν άνοδο 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί 2,2% και τον Ιούλιο 1,2%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τον μήνα Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις, στο ελαιόλαδο 38,9%, στα ψάρια 9,9% και στα φρούτα 7,7%, ενώ κύριοι τροφοδότες του δείκτη τιμών καταναλωτή παρέμειναν τα ενοίκια, αλλά και η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες, όπως η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, που ενισχύθηκαν κατά 36,4%.

Σημειώνεται παράλληλα πως μετά την υποχώρηση αρκετών μηνών το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 20,2% και η τιμή ρεύματος 11,3%. Τα παραπάνω στοιχεία δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα των κυβερνητικών χειρισμών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και τον καθημερινό εφιάλτη που βιώνουν οι πολίτες.

Τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη επίπτωση στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,47 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,12 π.μ.) και την ενέργεια (-0,60 π.μ.).

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,0%), τη Λιθουανία (0,4%), τη Σλοβενία και την Ιταλία (και οι δύο 0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,8%), στο Βέλγιο (4,3%) και στην Πολωνία (4,2%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 20 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε πέντε.